NOS SportAangepast

IJshockeyers Slowakije en Zweden zorgen voor aftocht Amerika en Canada

Een verrassing in de kwartfinale van het olympische ijshockeytoernooi bij de mannen: Slowakije heeft de Verenigde Staten uitgeschakeld. De Slowaken gaan door naar de halve finales. De Amerikanen kwamen vier jaar geleden in Pyeongchang ook niet verder dan de kwartfinales.

Na de verlenging stond het nog 2-2, waarna de Slowaken in de shoot-outs toesloegen. De Slowaken namen in de eerste periode nog wel een voorsprong via Juraj Slafkovsky, maar in het vervolg leek de VS de winst te pakken door treffers van Nick Abruzzese en Sam Hentges.

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd creëerde Slowakije een mannetje meer door de goalie te wisselen voor een veldspeler en dat had effect: Marek Hrivik scoorde. De verlenging leverde niets op en in de shoot-outs werd zeven keer gemist, waarna Peter Cehlarik als enige scoorde.

In de tweede kwartfinale schakelde Rusland Denemarken uit: 3-1. De Russen waren vrijwel de hele partij de beste ploeg. Waar de Denen achttien keer het doel van de Russische doelman Ivan Fedotov onder vuur namen, kwam Rusland tot veertig pogingen.

De Russen zijn de regerend olympisch kampioen. Op de vorige Winterspelen in Pyeongchang versloegen zij in de finale Duitsland. Brons was toen voor Canada.

Ook Canada uitgeschakeld

Canada, waar Eric Staal (achterneef van een Nederlandse verzetsheld) aanvoerder is, werd met 2-0 uitgeschakeld door Zweden. Beide landen waren aan elkaar gewaagd. Dat leidde in de eerste periode niet tot reusachtige mogelijkheden.

Canada-goalie Matt Tomkins moest aan het einde van tweede periode wel serieus optreden bij twee Zweedse aanvallen. Ook in de derde periode waren de Zweden net iets gevaarlijker, maar kon het niet door de Canadese defensie breken - tot halverwege de derde periode.

Na duur puckverlies van Canada - terwijl het met een uitbraak bezig was - ging de Zweed Lucas Wallmark, de man in vorm, ervandoor. Onberispelijk schoot hij de beslissende 1-0 binnen. Zijn vijfde doelpunt in vier duels.

Canada moest risico nemen op jacht naar de gelijkmaker en wisselde de doelman in voor een veldspeler, waarna Zweden met een counter eenvoudig de 2-0 maakte.

Finnen overtuigen

Finland plaatste zich ook voor de halve finale. De Finnen schudden zonder al te veel moeite Zwitserland van zich af. De Zwitsers deden hun best, zeker in de derde periode, maar de Finnen gaven geen krimp.

Na doelpunten van Miro Aaltonen, Mikko Lehtonen en Marko Anttila - waarvan bij twee goals de puck hard voor de goal werd gebracht en goed viel - was de wedstrijd halverwege de tweede periode al gespeeld.

Toch kon Zwitserland tegen het eind van de periode iets terugdoen: na een 2-minutenstraf voor Lehtonen, prikten de Zwitsers de 3-1 binnen. Vol energie en met risico gingen ze op zoek naar de aansluitingstreffer: ze ruilden hun doelman in voor een veldspeler, en lieten hun eigen doel onbewaakt.

Het pakte verkeerd uit. De Finnen maakten er met een counter en afstandsschot 4-1 en 5-1 van.

Halve finales

De loting van de halve finales is al geweest: Zweden treedt aan tegen Rusland (vrijdag om 05.10 uur), Finland staat oog in oog met Slowakije (vrijdag om 14.10 uur).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl