NOS Schaatsen

Dikke tranen bij Schulting na brons: 'Ik voelde me zó sterk vandaag....'

Met twee keer goud, zilver en brons mag Suzanne Schulting zich bij de Winterspelen in Peking de koningin van het shorttracken noemen. Het 24-jarige supertalent sloot af met brons op de 1.500 meter, het laatste shorttrackonderdeel van de Spelen.

Na de race vloeiden er tranen, vooral van teleurstelling. "Als je zo sterk bent, wil je ook met goud naar huis. Helaas heb je in shorttrack ook met tegenstanders te maken", zei de zwaar teleurgestelde Nederlandse vedette.

Schulting was woensdag de favoriet voor een derde gouden plak, maar na twee indrukwekkende races in de kwart- en halve finale kreeg ze in de strijd om goud pas echte tegenstand. Ze manoeuvreerde zich in een goede positie, maar in het shorttrack zit een ongelukje in een klein hoekje.

Een blok van de Chinese Yutong Han in de slotfase kostte haar de aansluiting met titelverdedigster Choi Min-yeong uit Zuid-Korea. Voor Schulting resteerde een gevecht om zilver met de sluwe Arianna Fontana. Net als in de finale van de 500 meter verloor de Nederlandse met miniem verschil van de Italiaanse: drieduizendste van een tel.

Sterk

"Als ik niet uit de baan was gebeukt, had ik het buitenom kunnen redden", keek ze snikkend terug op de slotrace. "Ik was zo sterk. Ik haalde een Chinese terug. Die wilde ik geen goud laten winnen. Ik zat prima op positie drie, was rustig. Ik had zoveel vertrouwen. Ik voelde me zó sterk vandaag..."

Haar optreden in de kwart- en halve finale had Schulting het gevoel gegeven dat die derde gouden plak er ook aan zat te komen. "Ik heb alles goed gedaan, bleef rustig, wilde niet alles van kop af doen. Ik was superzelfverzekerd dat het zou gaan lukken."

De actie van Han maakte haar kansloos voor goud. "Na zo'n actie wordt het lastig. Ik verloor al mijn snelheid", gaf ze toe. "Ik viel bijna, maar bleef op de been. Dat ik me terug kon knokken en het gevecht met Fontana nog aanging om zilver, zegt gewoon hoe goed ik was. Ik verlies het met drieduizendste van een seconde."

Vier medailles bijzonder

Met vier medailles kan Schulting op een geweldig toernooi terugkijken. "Dat zei ook bondscoach Jeroen Otter tegen me. Het is geen een-twee-drie om er maar op elke afstand te staan. Dit is heel bijzonder. Maar nu zijn het vooral tranen door die bronzen medaille. Ik was zo goed."

De 20-jarige Xandra Velzeboer slaagde erin naast Schulting ook een finaleplaats af te dwingen. In de halve eindstrijd eindigde ze als derde, maar haar tijd was voldoende om naar de A-finale te mogen. Na het goud op de aflossing nog een enorme opsteker voor haar.

Vijfde plaats

In de finale van de 1.500 meter finishte Velzeboer als vijfde. "Het was een pittige rit. De Chinese Han reed weg, waardoor het al in het begin snel ging. Ik had gehoopt dat het op de laatste zeven, acht ronden zou aankomen. Mijn plan was om dan een eindsprint in te zetten. Dat was moeilijk, want het ging zo hard. Dit toernooi geeft echter heel veel vertrouwen voor de toekomst", glunderde ze.

Shorttrackster Velzeboer: 'Heel tevreden, geeft veel vertrouwen voor toekomst'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl