NOS NieuwsAangepast

Extreme regenval in Rio de Janeiro kost zeker 23 mensen het leven

De Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro wordt getroffen door zeer zware regenval, die modderstromen en overstromingen veroorzaakt. Vooral de stad Petrópolis, ten noorden van miljoenenstad Rio de Janeiro, is zwaar getroffen. In drie uur viel daar bijna 26 centimeter neerslag, meer dan normaal gesproken in een hele maand.

Er zijn tot nu toe 23 doden geteld, maar er wordt gevreesd dat het dodental verder zal oplopen. De Braziliaanse nieuwssite Globo meldt dat veel mensen werden verrast door de overstromingen.

Op beelden is te zien hoe straten en winkels overstromen door de zeer zware regenval

Overstromingen in Petrópolis in Brazilië

In de regio is de noodtoestand uitgeroepen. Alle scholen blijven vandaag gesloten.

De gouverneur van de staat zegt dat alle mogelijke hulp wordt aangeboden aan de slachtoffers van het noodweer. Zeker 180 brandweerlieden zijn ingezet in het gebied. De Braziliaanse president Bolsonaro, die op dit moment een bezoek brengt aan Rusland, spreekt via Twitter zijn steun uit aan alle slachtoffers en nabestaanden.

De omgeving van Petrópolis wordt regelmatig getroffen door zware regenval. In 2011 kwamen meer dan 900 mensen om het leven bij overstromingen. Zo'n 35.000 mensen raakten dakloos.

Petrópolis is een belangrijke toeristische trekpleister. In de stad bevindt zich onder meer het voormalige zomerpaleis van de Braziliaanse keizers. Ook het naastgelegen natuurgebied is een populaire attractie.

Twee weken geleden werd een andere Braziliaanse staat, São Paulo, getroffen door overstromingen. Daarbij kwamen 19 mensen om het leven. Eind december kwamen tientallen dorpen onder water te staan nadat twee stuwdammen waren doorgebroken, als gevolg van zware regenval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl