Coronamaatregelen op een basisschool.
NOS Nieuws

OVV komt met eerste 'bijzondere' deelrapport over aanpak coronacrisis

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert vandaag het eerste van drie deelrapporten van zijn onderzoek naar de aanpak van de coronacrisis. Het doel is om lessen te trekken voor eventuele toekomstige pandemieën.

De OVV heeft gekeken naar de voorbereidingen op de pandemie en de getroffen maatregelen. Ook is onderzocht wat de effecten van de coronacrisis waren voor kwetsbare mensen, die bijvoorbeeld te maken kregen met het wegvallen van zorg of diensten. Medische handelingen en economische steunmaatregelen zijn niet door de OVV onderzocht.

Verpleeghuizen

Het eerste deel van het onderzoek 'Aanpak Coronacrisis' gaat over de periode van maart tot september 2020. Bijzondere aandacht is er voor de gevolgen van de crisisaanpak voor de verpleeghuizen, zo meldt de OVV. De onderzoeksraad spreekt van een "bijzonder onderzoek", omdat het eerste deelrapport verschijnt terwijl de crisis nog niet is afgelopen.

De NOS meldde zondag al dat het RIVM al vroeg rekening hield met een "catastrofale impact" van het coronavirus, maar dat werd niet met het publiek gedeeld. Ook zeiden experts maandag dat er aan het begin van de coronacrisis te weinig aandacht was voor de problemen van kwetsbare ouderen en verpleeghuizen.

Rond de zomer verwacht de OVV te komen met een tweede deelrapport, over de periode van september 2020 tot juli 2021. Dan wordt gekeken naar het vaccinatieprogramma en de coronamaatregelen uit deze periode: de mondkapjesplicht, de scholensluiting en de avondklok.

De OVV is ook begonnen met een onderzoek over de periode na juli 2021. Wanneer dat rapport verschijnt, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl