Kylian Mbappé
NOS Voetbal

PSG-ster Mbappé praat zelden: 'Maar hij is interessanter dan Messi en Ronaldo'

Hij is een wereldster die je niet snel te spreken krijgt. En zeker niet uitgebreid. Kylian Mbappé, die vanavond met Paris Saint-Germain tegenover de ploeg staat waarmee hij al jaren flirt alsof het elke dag Valentijsdag is, Real Madrid.

Het is de in Leiden opgegroeide Britse journalist Simon Kuper wel gelukt, een gesprek met Mbappé regelen. Kuper had de eer om de Franse wereldkampioen in aanloop naar het EK vorig jaar zomer een uur lang te interviewen.

"Hij kan niet meer naar buiten, want dan wordt hij omsingeld door krijsende mensen. Hij is wat dat betreft een soort gevangene, maar wel een indrukwekkende. Hij is nog interessanter dan Cristiano Ronaldo en Lionel Messi", meent Kuper.

Namens het Engelse blad Esquire trok de schrijver naar een villa in Neuilly, even buiten Parijs. Mbappé moest eerst op de foto. Daarna was Kuper aan de beurt. "Ik dacht: die jongen is na een shoot van anderhalf uur moe en heeft geen zin meer. Maar nee hoor, hij zat nog vol energie", vertelt Kuper. "Als hij praat, heeft hij daar ook zin in."

De villa van Mbappé is een bijzondere. Het bouwwerk is eigendom van de superster, maar wonen doet hij daar niet. Hij gebruikt het huis voor zijn eigen stichting, waarmee hij buitenschoolse activiteiten organiseert voor kinderen uit verschillende milieus.

Kuper noemt Mbappé een heel intelligente jongen, uit een sociaal bewogen familie. "Vader Wilfried was jeugdtrainer en moeder werkte, net als veel andere familieleden, op een school. Kylian heeft ook gewoon zijn eindexamen nog gehaald op zijn achttiende. Dat gebeurt niet vaak in het Franse voetbal."

Kylian Mbappé maakte tegen Rennes in de blessuretijd het winnende doelpunt

Mbappé debuteerde op zijn zestiende bij AS Monaco in het eerste, werd op z'n achttiende 180 miljoen euro waard toen hij naar Paris Saint-Germain vertrok en pakte met Frankrijk de wereldtitel toen hij negentien jaar oud was.

Schoenen uit voor Zidane

"Voor de familie is het geen sprookje, zij hadden zijn succes al zien aankomen", weet Kuper. "Op z'n twaalfde was Mbappé al de beste. Alle grote clubs wilden hem als tiener al hebben." Real Madrid was een van die clubs.

De Spanjaarden wilden het Franse megatalent paaien door hem op z'n veertiende door Zinédine Zidane naar de training te laten brengen. Toen de oud-speler met zijn mooie wagen klaarstond voor het talent, vroeg Mbappé uit beleefdheid of hij eerst zijn schoenen moest uittrekken voordat hij instapte.

Real Madrid-PSG in november 2019: Kylian Mbappé omhelst Sergio Ramos, die nu zijn teamgenoot is bij Paris Saint-Germain

Natuurlijk maakte het tripje in Madrid indruk op de jonge voetballer. Maar zijn familie had een andere route voor hem uitgestippeld, vertelt Kuper. "AS Monaco moest de springplank vormen naar de top. Dat is aardig gelukt."

Tijdens de ontmoeting met de wereldster verbaasde Kuper zich over diens voetbalontwikkeling. "Hij zegt soms al te denken als een coach." De oorzaak? Naast zijn vader is ook de oom van Mbappé jeugdtrainer. De kleine Kylian luistert soms urenlang gewild en ongewild naar tactische praatjes.

Neymar begeleiden

Kuper: "Hij vertelde mij dat veel voetballers druk zijn met zichzelf en weinig aan het team denken. Maar dat hij het ook merkt als medespelers problemen hebben. Bij PSG zitten veel Spaanstalige spelers en dus heeft Mbappé Spaans geleerd om met hen te kunnen communiceren."

De inmiddels 23-jarige voetballer legde Kuper uit dat hij teamgenoot Neymar soms begeleidt. De Braziliaanse superster wil nog weleens filmpjes op z'n sociale media posten waarin hij aan het pokeren is om veel geld. "Dan legt Mbappé hem uit dat Neymar dat in Frankrijk niet moet doen, omdat ze je dan arrogant vinden."

Lionel Messi, Neymar en Kylian Mbappé vieren de zege op Manchester City, eerder dit seizoen

Mbappé wordt steeds vaker genoemd in het rijtje met Ronaldo, van wie hij vroeger een poster op zijn kamer had hangen, en Messi, zijn huidige ploeggenoot. In de villa in Neuilly praatte hij met Kuper met veel respect over de Argentijn.

Messi houdt hem in de gaten

"Hij vertelde dat hij tijdens het seizoen flink aan het scoren was en meedeed om de Gouden Schoen, als topscorer van Europa. Net als Messi. En als Mbappé dan in het weekend twee goals had gemaakt, zag hij dat Messi er drie had. Maakte Mbappé er drie, dan maakte Messi er vier."

"Dus op een gegeven moment sprak hij Barcelona-speler Ousmane Dembélé, da's een vriend van hem, aan en zei hij dat hij het gevoel had dat Messi naar hem keek. Dembélé bevestigde dat en zei: 'Tuurlijk, zo is Messi. Hij wil gewoon de beste zijn!'"

De flirt tussen Mbappé en Real Madrid domineert al tijden de Spaanse sportkaternen. Na deze zomer loopt zijn contract in Parijs af en Mbappé zou Real hebben bestempeld als zijn droomclub, de enige club waar hij nu heen wil.

"Dat lijkt me stug", stelt Kuper. "Hij was in 2017 ook bereid om naar Barcelona te gaan. Daar maakten ze toen de fout om voor iemand anders te kiezen, namelijk Ousmane Dembélé..."

De Champions League gaat voor het eerst verder zonder de befaamde en beruchte 'uitdoelpuntregel'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl