NOS Voetbal

'Functioneren directeur Van der Sar moet geëvalueerd worden'

Een week na het vertrek van Marc Overmars liet algemeen directeur Edwin van der Sar zondag van zich horen. Zo meldde hij al voor de herbenoeming van Overmars al geluiden te hebben ontvangen over grensoverschrijdend gedrag van de directeur voetbalzaken.

Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers zet in Studio Voetbal vraagtekens bij het tijdstip van de contractverlenging van Overmars, terwijl er toen al signalen waren van grensoverschrijdend gedrag. Een groot besluit als contractverlening had volgens haar uitgesteld moeten worden in afwachting van het onderzoek.

Olfers: 'RvC had contract niet moeten bekrachtigen'

"Op dat moment had dat contract niet bekrachtigd moeten worden", stelt Olfers, in 2011 en 2012 lid van de Raad van Commissarissen van Ajax. "Ajax is een beursgenoteerd bedrijf. Je wekt de suggestie dat je de beste directeur hebt, terwijl je op dat moment al signalen hebt. Dat is koersgevoelige informatie."

De contractverlenging van Overmars tot medio 2026 werd op 28 januari tijdens een bijzondere algemene vergadering van aandeelhouders bekrachtigd.

"Vlak daarvoor kregen we signalen", zei Van der Sar zondagmiddag. "Of we de vergadering hadden moeten uitstellen? Nee, dat hebben we niet gedaan. Toen duidelijk was dat het grootschalig was, hebben we volgende stappen genomen."

Moet Van der Sar stoppen?

Arno Vermeulen had zich geërgerd aan het media-optreden van Van der Sar en dan met name aan het gebrek aan zorgvuldigheid. Zo wist de algemeen directeur niet precies te zeggen wanneer hij die signalen over Overmars voor het eerst kreeg.

Vermeulen: 'Van der Sar kan geen windvlaag meer hebben'

"Dat is de cruciale vraag", zegt Vermeulen. "Die vraag kan je verwachten en daar prepareer je je op. Hij heeft een week de tijd gehad voor feitelijk doortimmerd verhaal."

Dat vond ook Freek Jansen, hoofdredacteur en Ajax-watcher van Voetbal International. "Het was een warrig verhaal."

Kijk hieronder naar een fragment over de cultuur binnen Ajax, naar aanleiding van vermeende uitspraken van Ajax-perschef Miel Brinkhuis. Marjan Olfers neemt stelling.

Olfers: 'Er is sprake van zwaar grensoverschrijdend gedrag van Overmars'

Van der Sar gaf ook aan te hebben overwogen te stoppen als algemeen directeur. Hij wacht nu eerst het externe onderzoek af. "Hij hoeft niet direct op te stappen maar zijn functioneren moet wel geëvalueerd worden", zegt Jansen.

Vermeulen wijst op meerdere incidenten onder leiding van Van der Sar: "Het moreel kompas onder deze directie is weggeweest. Neem de zaak-Nouri, Promes, Qatar, schenden van coronaregels in Portugal."

Kijk hieronder naar wat Marcel van Roosmalen over de situatie bij Ajax vindt in Korte Corner. Verder ook de vaste rubriek Eindsignaal door Frank Heinen (over Bernard Tchoutang).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl