Erin Jackson viert haar gouden medaille met de Amerikaanse vlag
NOS Schaatsen

Jackson sluit Amerikaans sprookje af met olympisch goud op 500 meter

Erin Jackson heeft in Peking de olympische 500 meter gewonnen. De 29-jarige Amerikaanse sprintster was met 37,04 razendsnel en veroverde haar eerste gouden olympische medaille. Voor het eerst sinds de titel van Shani Davis op de 1.000 meter in 2010 was er weer olympisch schaatsgoud voor de Verenigde Staten.

De Nederlandse sprintsters, Jutta Leerdam, Michelle de Jong en Femke Kok, kwamen tekort bij hun olympische debuut. Leerdam was de beste Nederlandse schaatsster op de vijfde plaats. Het was de eerste afstand in Peking bij de vrouwen die niet werd gewonnen door een Nederlandse schaatsster.

Bekijk hieronder de ontknoping van de olympische 500 meter voor vrouwen.

De 500 meter werd in het begin van het seizoen gedomineerd door één vrouw: de pas dit jaar doorgebroken Erin Jackson uit de Verenigde Staten won vier van de acht wereldbekerraces. Jackson deed aanvankelijk aan skeeleren en is pas vijf jaar actief als schaatsster, maar maakte sindsdien een stormachtige ontwikkeling door. Op de Spelen in Pyeongchang werd ze nog 24ste van de 31 deelnemers.

"Het is een droom die uitkomt, dit had ik een jaar geleden nog niet aan zien komen. Ik ben gewoon heel dankbaar dat het zo gelopen is", aldus Jackson, die pas vijf jaar geleden met de Nederlandse Bianca Roosenboom in Dronten haar eerste meters op het ijs maakte.

Bekijk het interview met Jackson:

Jackson miste deze winter in eerste instantie de Spelen na een enorme misslag tijdens de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden, maar haar vriendin Brittany Bowe gaf haar startplek op zodat ze toch mee kon doen.

Bowe is trots

Omdat een aantal andere landen olympische startplekken niet konden opvullen, kregen de Verenigde Staten een extra startplek op de 500 meter en kon Bowe, specialiste op de 1.000 en 1.500 meter, toch in actie komen op de kortste afstand. Ze eindigde als zestiende in 38,04 en juichte na afloop uitbundig voor haar vriendin.

"Ik ben zó trots op haar", vertelde Bowe. "Dit is honderd procent haar medaille, het was een eer om haar deze kans te geven. Dit moment gaat om haar en ze moet hiervan genieten. Het maakt me trots dat ik haar teamgenoot ben. Dit is ongelooflijk en heel mooi voor het Amerikaanse schaatsen."

Bekijk hieronder een reactie van Brittany Bowe na de olympische 500 meter in Peking.

Miho Takagi verraste door vroeg in de wedstrijd 37,12 te noteren. De Japanse schaatsster pakte zilver op de 1.500 meter achter Ireen Wüst en ze gold vooraf niet als een medaillekandidaat. Ze moest ook nu genoegen nemen met de zilveren medaille.

De Russische wereldkampioene Angelina Golikova en de Japanse titelverdedigster Nao Kodaira beten zich vervolgens stuk op de tijd van Takagi. Golikova pakte met 37,21 nog wel de bronzen medaille. Kodaira stelde teleur met de zeventiende plaats (38,09).

Leerdam beste Nederlandse sprintster

Nederland won bij de vrouwen nog nooit goud op de 500 meter: de beste Nederlandse prestatie was de bronzen medaille van Margot Boer in 2014.

Leerdam, regerend Nederlands kampioene op deze afstand, kwam als eerste Nederlandse sprintster in actie tegen Jin Jingzhu uit China. Ze reed een keurige race, klokte 37,34 en eindigde daarmee als vijfde.

Bekijk de samenvatting van de 500 meter voor vrouwen:

Femke Kok, de regerend Europees kampioene, kwam ook tekort. Ze had een razendsnelle opening (10,38), maar kwam met 37,39 uiteindelijk niet in de buurt van het podium en eindigde als zesde. Kok baalde flink na haar rit, waarin ze naar eigen zeggen "alleen maar missers" maakte.

"En dan zie ik die tijden... met die opening had ik dat ook gekund. Ik kwam hier om een goede rit te rijden en dat is gewoon mislukt. Echt heel erg klote."

Bekijk hieronder de reacties van Jutta Leerdam, Femke Kok en Michelle de Jong.

Kok brak vorig jaar internationaal door met vier wereldbekerzeges, maar ze begon moeizaam aan haar eerste olympische seizoen. Bij de NK afstanden verloor ze haar Nederlandse titel aan Leerdam en bij de eerste twee wereldbekers reed ze achtereenvolgens naar de elfde, achtste, twaalfde en negende plaats.

De Jong, de grote verrassing van het olympisch kwalificatietoernooi, reed tegen de Canadese schaatsster Heather McLean. Na een valse start schaatste ze naar 37,97. Dat was goed voor de dertiende plaats.

Het schaatsprogramma tijdens de Olympische Spelen van Peking

Voor De Jong en Kok zijn de Olympische Spelen voorbij. Leerdam rijdt donderdag in Peking nog de 1.000 meter, de afstand waarop ze in 2020 wereldkampioene werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl