ANP
NOS NieuwsAangepast

D66 en GroenLinks willen niet met FvD of PVV in lokaal bestuur

D66-leider Kaag en GroenLinks-leider Klaver doen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen allebei een oproep aan andere partijen om niet met Forum voor Democratie of PVV te gaan besturen. Kaag deed dat op een campagnebijeenkomst van haar partij, Klaver sprak tijdens een GroenLinks-congres.

Kaag zei dat haar partij niet met "extreemrechts" gaat besturen. Zij vroeg haar landelijke collega's om "diezelfde duidelijkheid te geven". Klaver vindt dat collega-partijleiders met hem een "democratische grens" moeten trekken.

Klaver zei dat politici van FvD "een systematische aanval op de democratische rechtsstaat" uitvoeren door bijvoorbeeld te spreken over tribunalen waar politici berecht zullen worden. Hij vreest dat dit tot politiek geweld leidt en verwees naar de bestorming van het Capitool in Washington na een oproep van toenmalig president Trump om naar de stad te komen.

Kaag zei in haar toespraak: "Het extremisme draagt op straat foute vlaggen of een fakkel. In de Tweede Kamer draagt het een das. Met een luttel zetelaantal verlamt het vaak de parlementaire orde. En nu klopt het op de deuren van de raadszalen in alle delen van Nederland."

´Extremisme inspireert bedreigingen'

Ze had het ook over vergelijkingen tussen de coronamaatregelen en de Holocaust en het dreigen met tribunalen. "Dit extremisme inspireert bedreigingen aan het adres van publieke ambtsdragers", zei de D66-politica, die zelf veelvuldig wordt bedreigd.

Forum voor Democratie laat in een reactie op de speeches weten: "Komt mooi uit, want we willen ook niet met hen besturen".

PVV-leider Wilders noemt het "arrogantie om meer dan een miljoen PVV'ers in het foute kamp te stoppen. Daarmee tonen D66 en GroenLinks aan zelf de nieuwe fascisten van 2022 te zijn."

VVD-leider Rutte en CDA-leider Hoekstra hebben begrip voor de oproep van D66 en GL. Beiden zeggen zich niet te kunnen voorstellen dat lokale fracties het een goed idee vinden om met FvD of PVV in zee te gaan, maar dat zij dat uiteindelijk zelf bepalen.

Rutte zegt zich niet te kunnen voorstellen dat er een lokale VVD-fractie is, die zegt: "we gaan eens vrolijk met Forum of de PVV samenwerken, ook omdat er recent zoveel gebeurd is."

Ook Hoekstra vindt dat er "dermate discutabele teksten" zijn geuit, waarbij hij FvD-leider Baudet als voorbeeld noemt. "Dat is gewoon niet acceptabel."

De gemeenteraadsverkiezingen zijn over een maand, op 14, 15 en 16 maart. FvD zal meedoen in 50 gemeenten, de PVV in 31.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl