Max Parrot in actie
NOS Sport

Sportsprookje krijgt staartje: discussie over goud van Parrot, die kanker overleefde

De Canadese snowboarder Max Parrot zette een fantastische prestatie neer door drie jaar nadat hij met kanker werd gediagnostiseerd goud te pakken in Peking. In de dagen na zijn zege wordt er echter volop gediscussieerd of hij die medaille wel had moeten krijgen.

Ergens in zijn gouden afdaling op de slopestyle miste Parrot een grab. Hij pakte in een sprong zijn knie vast in plaats van zijn snowboard. En dat mag niet.

Beelden van die mislukte grab gingen al snel rond op sociale media, maar waren de jury volledig ontgaan. Geen straf dus voor Parrot, die na zijn race dolblij met zijn gouden plak op het podium stond. Hij liet de Chinees Su Yiming en zijn landgenoot Mark McMorris achter zich.

Max Parrot met zijn gouden medaille

Het verhaal van een sporter die kanker overleefde en een ultiem sportief succes boekte, ging de wereld over. In de snowboardgemeenschap was ondertussen veel te doen over de beslissingen van de jury. De broer van McMorris, de nummer twee, zwengelde de disccussie online aan.

Toen juryleden na de wedstrijd een restaurant in liepen, klonk er vanaf tafels waar snowboarders zaten gejoel en boegeroep. Jury-voorzitter Iztok Sumatic verweerde zich door te zeggen dat zij het hadden moeten doen met beelden vanuit een mindere hoek.

Uiteindelijk gaf ook Parrot zelf toe dat hij in de beoordeling van de grab mazzel had gehad. Sommige snowboardvolgers vinden zelf dat hij zijn gouden medaille eigenlijk niet moet accepteren.

Jurysport

De Nederlandse oud-snowboarder en voormalig jurylid Tobias Aalderink vindt dat onzin. "Dit soort momenten zijn gewoon inherent aan een jurysport. Daarnaast was zijn run buiten die verkeerde grab ook gewoon geweldig."

De jury zou volgens Aalderink, die tijdens de Winterspelen ook als co-commentator van de NOS actief is, van betere beelden moeten worden voorzien. Ook bij het snowboardnummer op de halfpipe was er veel discussie over beoordelingsmomenten.

Max Parrot op de Spelen

"Juryleden moeten het doen met dezelfde beelden als de tv-kijker. Dat zou eigenlijk anders moeten, of ze zouden in ieder geval gemaakt moeten worden door iemand met verstand van snowboarden."

Debat of niet, Parrot zal zijn medaille waarschijnlijk gewoon behouden. Om jurybeslissingen ongeldig te verklaren moet er kort na de run al een zaak van worden gemaakt en dat gebeurde niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl