NOS Sport

Snowboardlegende White neemt in tranen afscheid, goud voor Hirano

Met een vierde plek op de halfpipe heeft snowboardlegende Shaun White afscheid genomen van zijn sport. De 35-jarige Amerikaan ging op voor zijn vierde olympische titel. Dat mislukte en in tranen zwaaide hij af.

White zette twee decennia geleden met zijn prestaties en werkethiek de nieuwe standaard in het internationale snowboarden. Hij zorgde voor een groeiende populariteit van het olympisch snowboarden, dat sinds 1998 deel uitmaakt van de Winterspelen.

'The Flying Tomato' won in 2006, 2010 en 2018 olympisch goud op de halfpipe. Alleen bij de Winterspelen van 2014 in Sotsji belandde White naast het podium. Hij werd toen vierde.

White geldt ook als begenadigd skateboarder. Hij wilde zich zelfs voor de Zomerspelen in Tokio te kwalificeren, maar zag daar van af omdat hij voorrang gaf aan zijn voorbereiding op de Spelen in Peking.

Eindelijk goud voor Hirano

Het goud in Peking was voor Ayumu Hirano. In een geweldige finale rekende de Japanner af met Scotty James.

Bekijk hieronder de samenvatting van de finale halfpipe voor de snowboarders:

James ging aan de leiding toen Hirano met zijn tweede poging een triple cork 1440 in een run liet zien. Tot verbazing van velen kreeg hij echter een iets mindere waardering van de jury.

De Japanner zat niet bij de pakken neer en liet in zijn derde run een nog iets moeilijkere routine zien. Dit keer kon de jury niet om hem heen en pakte hij, na twee keer zilver, zijn eerste goud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl