NOS NieuwsAangepast

Burgemeester ontbindt protest Den Haag, truckers en demonstranten vertrokken

De burgemeester heeft de demonstratie die vanochtend begonnen was bij het Binnenhof in Den Haag ontbonden. "De politie vordert deelnemers weg te gaan. Mensen die hieraan geen gehoor geven, riskeren aanhoudingen en boetes", zei de gemeente op Twitter. De kosten van het wegslepen van een voertuig zijn 306 euro, zei de politie.

De politie had alle deelnemers gewaarschuwd om te vertrekken voor 15.30 uur. Dat lukte niet maar rond 16.30 uur was de blokkade op het Buitenhof en bij de Hofvijver opgeheven. Alles lijkt rustig te zijn verlopen. Even voor 17.00 werden de overgebleven demonstranten het centrum uitgeleid naar het Malieveld.

Kijk hier naar de vrachtwagens die wegrijden:

Vrachtwagens vertrekken uit Den Haag na coronaprotest

Truckers en sympathisanten hadden sinds vanmorgen vroeg de toegang tot het Binnenhof in Den Haag geblokkeerd om te protesteren tegen onder meer de coronamaatregelen. Daarna sloten zich meer mensen aan. "Er staat een lang lint met auto's en trekkers van het Malieveld tot aan het Torentje", zei een NOS-verslaggever.

"We zijn hier voor het volk in de breedste zin van het woord", vertelt een van de organisatoren van het protest:

Mede-organisator coronaprotest: 'Wij staan hier voor het volk'

De demonstranten deden mee aan het zogenoemde Freedom Convoy Nederland, geïnspireerd door andere 'vrijheidskonvooien' in Canada en Parijs. De gemeente had de deelnemers aan de demonstratie eerder verwezen naar het Malieveld. Een deel van de deelnemers is daarnaartoe gegaan, later moesten ze ook daar vertrekken.

Door naar Brussel

Het verkeer naar het centrum van Den Haag werd door de demonstratie gehinderd. De politie riep op het centrum te mijden. Door de demonstratie moesten meerdere bus- en tramlijnen omrijden.

Voor morgen staat er op het Malieveld ook een demonstratie gepland van de organisatie Nederland in Verzet. In chatgroepen werd eerder gezegd dat een deel van de demonstranten daarvoor in Den Haag zou blijven en een ander deel naar Brussel zou trekken om het protest daar voort te zetten, zoals demonstranten in Frankrijk dat ook willen doen.

De truckers en andere voertuigen trokken vanochtend richting Den Haag. Op sociale media werden demonstranten opgeroepen naar Den Haag te komen om zich aan te sluiten bij dat protest.

Zo zag de situatie er eerder vanochtend uit:

Protest tegen coronamaatregelen rondom Binnenhof in Den Haag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl