Aaron Rodgers
NOS Sport

Veelbesproken Rodgers besluit seizoen vol controverse met vierde MVP-titel

Aaron Rodgers is voor het tweede jaar op rij gekozen tot de beste speler van de NFL, de grootste american football-competitie ter wereld. De 37-jarige quarterback van Green Bay Packers kreeg in de door Associated Press georganiseerde verkiezing van Most Valuable Player 39 van de 50 stemmen.

De inmiddels gestopte Tom Brady (Tampa Bay Buccaneers) ontving 10 stemmen, Cooper Kupp (Los Angeles Rams) kreeg één stem.

Het is na 2011, 2014 en 2020 de vierde keer dat Rodgers de eer te beurt valt. Daarmee is hij pas de tweede speler in de geschiedenis van de NFL. Tweevoudig Super Bowl-winnaar Peyton Manning, die de prijs uitreikte aan Rodgers, werd vijf keer verkozen tot MVP.

Bij de MVP-verkiezing wordt alleen gekeken naar het reguliere seizoen en niet naar de play-offs. In zijn 17de seizoen in de NFL leidde Rodgers zijn ploeg Green Bay Packers met 13 zeges en 4 nederlagen naar de eerste plaats in de NFC.

In de play-offs stelde Rodgers echter danig teleur. Tegen San Francisco 49ers, de club waar hij als kleine jongen fan van was, leed het favoriete Green Bay Packers in eigen stadion een smadelijke 10-7 nederlaag.

Rodgers verdiende zijn uitverkiezing met name op basis van zijn statistieken, die wederom bij de beste in de NFL hoorden. In de 16 wedstrijden die Rodgers speelde, gooide hij 37 touchdowns en slechts 4 intercepties.

Alleen Tom Brady kwam in zijn laatste seizoen in de buurt van dergelijke cijfers.

Aaron Rodgers

Vooraf gold Rodgers al als favoriet voor de MVP-titel, ondanks de controversen die hem in het afgelopen seizoen omringden. Zo hulde Rodgers zich in aanloop naar het seizoen in nevelen over zijn toekomst in Green Bay: hij zou een slechte relatie hebben met de clubleiding en flirtte nadrukkelijk met de 49ers.

Bovendien weigerde Rodgers zich te laten vaccineren en stelde hij via een speciaal regime van voeding en supplementen immuun te zijn voor het coronavirus. Toen hij in de loop van het seizoen toch positief bleek na het bezoeken van een halloweenfeest, stelde de NFL een onderzoek in of de strenge coronaregels wel nageleefd werden in Green Bay.

De Packers kregen een boete van 300.000 dollar. Rodgers zelf kwam eraf met een boete van 15.000 dollar.

In een uitgebreid interview met oud-speler en podcasthost Pat McAfee noemde Rodgers zichzelf geen aanhanger van complottheorieën, maar een kritische denker. Hij vindt dat alle coronaregels van de NFL er zijn om alle mensen die niet gevaccineerd zijn "te schande" te maken.

Rodgers verwees onder meer naar de tests waaraan hij elke dag wordt onderworpen: hij zou meer dan 300 keer getest zijn, voordat hij positief testte.

Zijn beslissing om zich niet te laten vaccineren is genomen in overleg met artsen, zo vertelde Rodgers. Hij zou allergisch zijn voor een ingrediënt in de vaccins van Moderna en Pfizer. Rodgers is bang voor de bijwerkingen van het Janssen-vaccin. Daarom kiest hij met een homeopathische behandeling voor een alternatieve methode.

Bovendien vertelde Rodgers dat hij zich liet adviseren door zijn "goede vriend" Joe Rogan. De podcasts van Rogan op Spotify kwamen de laatste weken in opspraak, nadat onder anderen Neil Young en Joni Mitchell hun werk terugtrokken van het muziekplatform uit protest tegen de misleidende informatie over de pandemie die Rogan in zijn podcast deelde.

Stoppen of doorgaan?

Of Rodgers, die in 2010 zijn enige Super Bowl won, ook volgend seizoen nog in actie komt voor de Packers is nog maar de vraag. "Ik heb goede gesprekken gehad met Green Bay. Daar ga ik over nadenken en neem binnenkort een beslissing."

Aaron Rodgers druipt af na de teleurstellende uitschakeling in de play-offs door zijn jeugdliefde San Francisco 49ers.

Als Rodgers de helm aan de wilgen hangt, dan is hij de derde grote naam in korte tijd die stopt. Met zeven Super Bowl-ringen staat Brady van de drie op eenzame hoogte. Ben Roethlisberger (Pittsburgh Steelers) werd net als Rodgers een keer kampioen in de NFL.

In zijn dankwoord hintte Rodgers op een mogelijk pensioen: "Het waren 17 geweldige jaren".

Super Bowl

De prijzen voor het afgelopen seizoen werden uitgereikt in Los Angeles, waar thuisploeg Los Angeles Rams en Cincinnati Bengals zondagnacht strijden om de Super Bowl. Cooper Kupp, de veelzijdige receiver van de Rams, werd voor een ijzersterk seizoen beloond met de prijs voor beste aanvaller van de NFL.

De blikvangers van de Bengals, quarterback Joe Burrow en receiver Ja'Marr Chase, vielen ook in de prijzen. Burrow, die in zijn eerste jaar in de NFL zijn achillespees scheurde, werd Comeback Player of the Year. Chase kreeg in zijn debuutseizoen de prijs voor Rookie of the Year.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl