ANP
NOS NieuwsAangepast

Rabobank trekt kwart miljard uit voor controle op witwassen

De Rabobank trekt 249 miljoen euro uit om de controle op witwassen te verbeteren. Toezichthouder De Nederlandsche Bank had de Rabobank aangesproken op gebrekkige controle. Er dreigt een boete van de toezichthouder.

Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer zegt dat van een paar procent van de 8 miljoen klanten de dossiers niet op orde zijn.

"Het gaat om feiten die je op een rij moet hebben bij een dossier van een klant en de inschatting van het gedrag van zo'n klant. Dat moet helemaal in orde zijn. Dat is veel werk en daar hebben we nog verbetering in te maken", zegt Draijer.

Weerbarstig dossier

Draijer stopt in oktober bij de bank. In de acht jaar dat hij de bank leidde, heeft de bank meer geld gestoken in de anti-witwascontroles. Het ging de afgelopen jaren om 1,6 miljard euro. Inmiddels zijn er 4900 mensen bij de bank met de controles bezig. Toch hebben die investeringen een berisping van de toezichthouder niet kunnen voorkomen.

"Het is een weerbarstig dossier gebleken", zegt Draijer. "Het is complex wat het van banken vraagt. De controle precies uitvoeren tot op de laatste klant is echt een vak."

Alle grote Nederlandse banken hebben in het verleden fouten gemaakt met de controle op witwassen. Bij ING en ABN Amro leidden fouten tot een onderzoek van het Openbaar Ministerie. ING trof een schikking van 775 miljoen euro vanwege gebrekkige controle op witwassen. ABN Amro trof een schikking voor 480 miljoen euro.

Miljardenwinst

De Rabobank maakte vanochtend ook bekend dat de nettowinst over 2021 is gestegen naar 3,7 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 1,1 miljard euro, toen er nog veel geld opzij moest worden gezet voor het geval dat klanten door de coronacrisis in betalingsproblemen zouden komen.

Verder maakte de bank een voorziening bekend van 333 miljoen euro voor compensatie van kredietproducten met een variabele rente. Het was al bekend dat Rabobank met een compensatieregeling zou komen voor klanten die eerder te veel rente hebben betaald op bepaalde leningen, maar de kosten waren nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl