De kolenmijn in Túrow
NOS Nieuws

EU verrekent boete voor Polen om bruinkoolmijn door korten op subsidies

Brussel gaat Polen korten op subsidies die het van de Europese Unie krijgt. Polen weigert al maanden om een een boete te betalen voor het openhouden van een omstreden bruinkoolmijn op de grens met Tsjechië. De Europese Commissie houdt nu een deel van de boete (15 miljoen euro) in op de subsidies. Het is voor het eerst dat de EU zo'n maatregel neemt tegen een lidstaat.

Het Europese Hof van Justitie legde Polen in september een dwangsom van 500.000 euro per dag op om af te dwingen dat Warschau de mijn in de zuidwestelijke plaats Turów stillegt. Het hof kwam tot dat besluit na klachten van buurland Tsjechië. Volgens het hof veroorzaakt de mijn milieuvervuiling door aantasting van het grondwater. Ook leiden de mijnwerkzaamheden tot stof en geluidsoverlast.

Eerste termijn volgende week

De eerste maandtermijn van 15 miljoen euro wordt volgende week in mindering gebracht op de EU-gelden. "De commissie vervult op deze manier de wettelijke verplichting om door de rechtbank opgelegde financiële sancties te innen", zegt een woordvoerder van de EC.

Het bedrag is inmiddels opgelopen tot meer dan 60 miljoen euro. Polen weigert om de boete te betalen. Een woordvoerder van de Poolse regering zegt dat Warschau "alle mogelijke juridische middelen om hiertegen in beroep te gaan zal gebruiken", meldt het Poolse persbureau PAP. "Vanaf het allereerste begin benadrukt Polen dat de beslissingen van het hof geen juridische of feitelijke basis hebben."

Inmiddels is het conflict tussen Polen en Tsjechië over de mijn beëindigd. De twee landen hebben daarover een overeenkomst ondertekend. Zo gaat Polen een beschermende muur bouwen om de overlast voor Tsjechië te beperken en wordt er een schadevergoeding van 45 miljoen euro betaald. In ruil daarvoor trekt Tsjechië de klacht bij het hof in.

Maar daarmee is het besluit van het hof en de dwangsom niet van de baan. Warschau heeft intussen al te horen gekregen welke subsidies specifiek worden getroffen. De commissie wil niet zeggen welke dat zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl