Inwoners van de stad Fianarantsoa bij hun beschadigde huis
NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden inwoners Madagaskar ontheemd door orkaan Batsirai

In Madagaskar hebben naar schatting ruim 45.000 mensen hun huis moeten verlaten vanwege tropische cycloon Batsirai, die dit weekend over het eiland trok. De orkaan heeft grote schade aangericht aan onder meer huizen en elektriciteitspalen. Ook zijn veel gebieden overstroomd.

Bij het natuurgeweld zouden meerdere doden zijn gevallen, maar precieze aantallen ontbreken nog. Volgens persbureau Reuters gaat het om tien doden. De BBC bericht dat sommige dorpen bijna helemaal zijn verwoest

Batsirai kwam gisteravond laat aan land aan de oostkust van Madagaskar, met windstoten tot wel 235 kilometer per uur. Eenmaal aan land werden snelheden gemeten van ruim 125 kilometer per uur.

Veel wegen zijn onbegaanbaar geworden:

Cycloon treft Madagaskar: tienduizenden inwoners ontheemd

Onder meer Nosy Varika en Mananjary, plaatsen aan de oostkust van het eiland, zijn zwaar getroffen door de orkaan. De meeste gebouwen in Nosy Varika zijn verwoest en het dorp is omgeven door water. Inwoners van Mananjary zitten al sinds vrijdagavond zonder stroom.

Geen enkel huis heeft nog een dak, zegt een inwoner tegen persbureau AP. "En bijna alle huizen zijn ingestort. Het ziet eruit alsof er brand is geweest. Alles wat over is, zijn de geraamtes van de houten huizen. Zelfs betonnen muren zijn verwoest. Iedereen zegt dat dit de krachtigste cycloon is die ze ooit hebben meegemaakt."

Ook in Fianarantsoa, een stad iets meer in het binnenland van Madagaskar, is veel schade. "Ontwortelde bomen, omgevallen elektriciteitsmasten, weggewaaide daken, de stad staat compleet onder water", zegt een inwoner tegen persbureau Reuters. Volgens hem kwam de stad zonder stroom te zitten toen elektriciteitspalen door de windstoten werden omgeblazen.

Geëvacueerd

Uit voorzorg waren zo'n 22.000 inwoners van plaatsen aan de oostkust al geëvacueerd naar onder meer schoolgebouwen en kerken. Het nationale rampeninstituut van Madagaskar had gewaarschuwd dat cycloon Batsirai bijna 600.000 van de 28 miljoen inwoners van het eiland zou treffen.

Het meteorologische instituut van het eiland verwacht dat de tropische storm vanavond in het westen wegtrekt over zee.

Opnieuw noodweer

Ruim een week geleden werd Madagaskar ook al getroffen door noodweer, als gevolg van orkaan Ana. Er vielen toen zeker 70 doden in het zuidoosten van Afrika, van wie 48 op Madagaskar. Zo'n 130.000 inwoners van het eiland moesten hun huis ontvluchten om elders beschutting te zoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl