Een inwoner van Madagaskar in de overstroomde hoofdstad Antananarivo, eerder deze week
NOS Nieuws

Zeker 70 doden door tropische storm in Zuidoost-Afrika

In het zuidoosten van Afrika zijn de afgelopen dagen minstens zeventig mensen omgekomen door overstromingen. De watersnood is het gevolg van de tropische storm Ana, die gepaard ging met hevige regenval.

De meeste doden vielen op Madagaskar, dat als eerste met de tropische storm te maken kreeg. Daar kwamen 48 mensen om het leven, meldt de BBC. Zo'n 130.000 mensen ontvluchtten hun huizen om elders beschutting te zoeken. In de hoofdstad Antananarivo traden rivieren buiten hun oevers. De belangrijkste snelweg in het land liep op meerdere plekken zware schade op door landverschuivingen.

In Malawi zijn zeker elf doden gevallen, maar het werkelijke dodental ligt vermoedelijk hoger. Zeker 20.000 mensen zijn getroffen door het noodweer. Op sommige plaatsen is de stroom uitgevallen. Er zijn noodkampen opgezet voor de daklozen en gewonden.

Inwoners van Malawi spreken van de ergste overstromingen uit de geschiedenis:

Overstromingen door storm in Malawi

In Mozambique zijn achttien mensen omgekomen. Door de tropische storm zijn daar 10.000 huizen verwoest, evenals een aantal scholen en ziekenhuizen. Premier Carlos Agostinho do Rosário heeft om internationale hulp gevraagd. Unicef zegt hulpverleners naar het land te sturen. De organisatie schat dat zo'n 45.000 mensen hulp nodig hebben.

De resten van de tropische storm zijn weggetrokken richting Zimbabwe. Inmiddels ontstaat er een nieuwe storm boven de Indische Oceaan. Het stormseizoen houdt de komende twee maanden nog aan.

  • EPA
    Overstromingen in Antananarivo
  • AFP
    Reddingswerkers bij een ingestorte parkeerplaats in de hoofdstad van Madagaskar
  • EPA
    Een opvangkamp voor mensen die hun huizen zijn ontvlucht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl