Chelsea en West Ham United met de schrik vrij tegen 'kleintjes' in FA Cup

Een dag na de pijnlijke uitschakeling van Manchester United in de FA Cup, het belangrijkste Engelse bekertoernooi, dreigden ook Chelsea en West Ham United het loodje te leggen tegen een club uit een (veel) lagere divisie. Beiden wisten echter op het nippertje het vege lijf te redden.

Champions League-winnaar Chelsea stond op het punt om af te reizen naar Abu Dhabi voor het WK voor clubteams, maar moest eerst nog even thuis zien af te rekenen met Plymouth Argyle, dat in Engeland op het derde niveau uitkomt. Maar dat was nog niet zo'n eenvoudige opdracht, zo bleek.

Marcos Alonso heeft Chelsea naar 2-1 geschoten

Al na acht minuten keek de Londense grootmacht tegen een achterstand aan, nadat Macaulay Gillesphey een indraaiende vrije trap lichtjes maar uiterst effectief met het hoofd had getoucheerd. De thuisploeg, de huidige nummer drie in de Premier League, leek snel te antwoorden, maar de knal van Mateo Kovacic raakte vol de lat.

Aluminium

Chelsea zag nog twee keer het aluminium de pret bederven, maar kort voor rust hakte César Azpilicueta een voorzet van Mason Mount in het vijandelijke doel. Na rust zette de Blues de stormloop voort, maar zonder succes. De Plymouth-verdediging greep steeds tijdig in en anders had doelman Michael Cooper wel een redding in huis.

Totdat in de eerste verlenging drie invallers zich lieten gelden: Marcos Alonso rondde een door Kai Havertz en Timo Werner opgezette aanval beheerst af. Maar Plymouth wilde van geen wijken weten, beet een enkele keer vervaarlijk van zich af en kreeg kort voor tijd zelfs een penalty: Malang Sarr verspeelde de bal aan Ryan Hardie en herstelde die fout met een overtreding.

Ryan Hardie wordt getroost na zijn misser vanaf elf meter

Het slachtoffer zelf zette zich achter de bal, maar doelman Kepa Arrizabalaga dook naar de goede hoek en voorkwam nieuw overwerk voor Chelsea, dat het in Abu Dhabi wellicht opnieuw zonder manager Thomas Tuchel moet stellen. De Duitse trainer heeft corona opgelopen en het is nog de vraag of hij zijn ploeg woensdag kan bijstaan in de halve finale tegen Al-Hilal uit Saudi-Arabië of Al-Jazira uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Twee keer extra tijd

West Ham United, de nummer vijf van de Premier League, beet zich bijna stuk op Kidderminster Harriers, dat zelfs op het zesde niveau in Engeland acteert. Alex Penny zette de thuisclub in de 19de minuut verrassend op voorsprong en lange tijd leek het erop dat hij daarmee de matchwinnaar zou worden.

Pas in de tweede minuut van de extra tijd kwam het kansen verprutsende West Ham langszij door een treffer van Declan Rice. Een verlenging werd noodzakelijk en beide ploegen maakten zich al op voor een strafschoppenserie, toen de gasten opnieuw in de blessuretijd toesloegen. De goal van Jarrod Bowen dompelde de dappere Harriers in rouw: 1-2.

City en Spurs soepel door

Manchester City leek ook even een onverwacht lastige middag tegemoet te gaan, toen Championship-ploeg Fulham al na vier minuten via Fabio Carvalho op 0-1 kwam. De thuisploeg had het tij tien minuten later dankzij Ilkay Gündogan en John Stones alweer gekeerd en liep na rust verder uit naar 4-1.

Ook Tottenham Hotspur heeft de achtste finales van de FA Cup bereikt. De ploeg uit Londen rekende voor eigen publiek af met Brighton & Hove Albion (3-1). Harry Kane scoorde tweemaal voor de Spurs.

Steven Bergwijn mocht na 69 minuten invallen bij Tottenham Hotspur. Joël Veltman viel na rust in bij Brighton.