NOS Sport

Schulting zet toon in voorrondes met olympisch record op 500 meter

Suzanne Schulting is goed begonnen aan haar olympisch shorttracktoernooi. De favoriete op iedere afstand in Peking plaatste zich op de 500 meter soeverein voor de kwartfinales, die maandag plaatsvinden.

De olympisch kampioene op de 1.000 meter van 2018 reed in haar heat van start tot finish aan de leiding en deed dat bovendien in een olympisch record. Het is voor Schulting de gewenste start van haar toernooi waarin veel van haar wordt verwacht.

Schulting hoopt in Peking de eerste shorttracker te worden die op één Spelen vier gouden medailles wint. Het record van meeste medailles op één Olympische Spelen is in handen van Viktor An, die in zowel 2006 als 2014 vier plakken greep.

An, de Canadees Apolo Anton Ohno en de Italiaanse Arianna Fontana wonnen de meeste olympische medailles: acht stuks.

Grote voorsprong voor Schulting in kwalificatie 500 meter

In de luwte van Schulting haalden olympische debutanten Selma Poutsma en Xandra Velzeboer de kwartfinales.

De 22-jarige Poutsma, die vanwege een verhuizing in haar jeugd tussen 2014 en 2018 Frankrijk vertegenwoordigde, won haar heat door de Canadese Florence Brunelle nipt voor te blijven.

Velzeboer, haar vader Mark en tantes Monique en Simone deden mee aan het olympisch shorttracktoernooi in 1992, won afgetekend haar voorronde en maakte daarmee duidelijk dat het met de vorm van de Nederlandse vrouwenploeg momenteel goed zit.

De goede start van de shorttrackvrouwen biedt tevens hoop richting de gemengde aflossing, die later vandaag op het programma staat. Nederland geldt op dat onderdeel met China als kandidaat voor het goud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl