NOS Sport

Chinese president Xi Jinping opent Winterspelen, het vuur brandt in Peking

Om 14.51 uur Nederlandse tijd heeft de Chinese president Xi Jinping in Peking de 24ste Olympische Winterspelen officieel geopend. Dat gebeurde in het Vogelnest, waar in 2008 ook de Zomerspelen van start gingen.

De openingsceremonie van de 'simple, safe and splendid' Spelen vond plaats op 'lichun',de dag die in China het begin van het voorjaar markeert. Na een mooie ouverture betraden de atleten uit de 91 deelnemende landen het stadion.

Beperkte delegatie

De Nederlandse ploeg werd voorafgegaan door twee vlaggendragers: de afgelopen dinsdag 17 jaar geworden kunstschaatsster Lindsay van Zundert en de 32-jarige schaatser Kjeld Nuis.

De jonge debutante en de man die komende dinsdag zijn olympische titel op de 1.500 meter gaat verdedigen, werden gevolgd door een beperkte delegatie van de 42 Nederlandse atleten die in Peking in actie gaan komen: twaalf schaatsers, zes bobsleeërs en twee shorttrackers.

De olympische vlam wordt doorgegeven vlak voordat het olympisch vuur ontstoken gaat worden

Cai Qi, voorzitter van het organiserend comité, riep iedereen op "samen verder te bouwen aan een gedeelde toekomst voor de mensheid".

IOC-voorzitter Thomas Bach wenste de Chinezen een gelukkig nieuwjaar ("Het jaar van de tijger staat synoniem voor ambitie, moed en kracht") en riep iedereen op zich te houden aan het olympische vredesbestand. Hij stond ook stil bij de atleten die door de coronapandemie hun olympische droom in duigen zagen vallen.

Feeëriek

In het showgedeelte stonden sneeuw en ijs centraal. Fraaie digitale effecten, drieduizend figuranten en een kinderkoor zorgden voor een feeërieke sfeer in het Vogelnest.

Nadat Xi de Spelen had geopend, werd de olympische vlag gehesen, klonk de hymne en werd de olympische eed afgelegd. Dinigeer Yilamujiang (langlaufen) en Zhao Jiawen (noordse combinatie) ontstaken samen het vuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl