NOS Nieuws

Peiling: groot deel kankerpatiënten ervaart angst om niet beter te worden

Welke angsten leven er bij (ex-)kankerpatiënten en wat is de impact daarvan? De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) deed een oproep aan hun leden om die ervaringen te delen om zo de hulpverlening te verbeteren. Uit de peiling blijkt dat de ziekte zorgt voor veel angst.

Aan de peiling van NFK deden 5323 mensen mee die kanker hebben of hebben gehad. 85 procent had op enig moment, zorgen of angst over hun vorm van kanker. Ruim de helft was vooral bang uitgezaaide kanker te krijgen en dus niet meer beter te worden.

Na de behandeling is die angst niet snel weg, komt naar voren in de peiling. Na ruim een jaar of langer maakt nog altijd 30 procent zich grote zorgen. "Wanneer ik buikpijn heb of zoals nu pijn in mijn rug, dan raak ik in paniek", vertelt een van de deelnemers aan het onderzoek. "Ik moet mezelf dan echt dwingen om niet direct de dokter te bellen."

Een andere deelnemer zegt dat de angst met de jaren minder wordt, "maar ik ben me toch erg bewust van alles wat er in mijn lichaam gebeurt en voel alles."

Inge Vriend genas twee jaar geleden van kanker, maar de angst en onzekerheid is nog niet weg:

Leven na kanker: 'Ik kan wel leuke dingen doen, maar het valt vies tegen'

De zorgen en angsten van patiënten spelen op allerlei manieren een grote rol in het dagelijks leven. Zo geeft ruim de helft (52 procent) van de mensen die angst hadden tijdens hun kankerbehandeling aan dat ze vanwege hun kanker ook moeite hebben of hebben gehad met intimiteit en seks.

"We zoomen in het onderzoek in op zorgen en angst, maar naast zorgen of angst zijn er ook andere gevolgen", vertelt belangenbehartiger kwaliteit van leven Roel Masselink van het NFK. "Moeite met seks of intimiteit hangt bijvoorbeeld samen met vermoeidheid en lichamelijke klachten."

Daarnaast heeft de helft door hun zorgen minder plezier in dingen die ze normaal wel leuk vinden en kunnen ruim vier op de tien hun werk minder (goed) doen. Vanaf 10 jaar na diagnose neemt dat wat af, maar het gaat nooit weg, zeggen de onderzoekers.

Bijna alle deelnemers aan het onderzoek (96 procent) zeggen dat zorgen of angst de kwaliteit van hun leven negatief beïnvloeden. Voor zeven op de tien mensen is deze impact zelfs groot tot zeer groot. Dat uit zich vooral in piekeren en niet los kunnen laten. Ruim de helft ervaart een zenuwachtig of onrustig gevoel en de helft slaapt slecht. Voor één op de tien is de angst zo hevig, dat het leidt tot paniekaanvallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl