Een radioloog doet onderzoek naar borstkanker.
NOS Nieuws

Uit onderzoek blijkt dat kunstmatige intelligentie kan helpen bij kankerdiagnose

Kunstmatige intelligentie kan helpen bij het stellen van kankerdiagnoses, en kan binnenkort daadwerkelijk worden ingezet als experimentele technologie. Dat schrijft onderzoeker Wouter Bulten van het Radboudumc in zijn proefschrift.

Volgens Bulten kan kunstmatige intelligentie worden ingezet als hulpje van een patholoog, die onderzoekt of er bij een patiënt sprake is van een tumor. "Er is een wereldwijd tekort aan pathologen, en slimme algoritmes kunnen helpen om de druk op hen te verminderen."

Dat zou moeten leiden tot lagere zorgkosten en snellere diagnoses. Ook zouden computersystemen kunnen worden ingezet bij bevolkingsonderzoek, waarna pathologen de verdachte gevallen onder de loep nemen.

Eerder al constateerden onderzoekers van het Radboudumc dat kunstmatige intelligentie kan helpen, maar nu is het onderzoek weer een stap verder, stelt Bulten. "Hierna kunnen we trials gaan doen." Dat betekent dat de techniek in de praktijk wordt gebracht, en dat wordt gekeken naar de resultaten die dat oplevert.

Volgens Bulten is het niet de bedoeling om de patholoog helemaal buitenspel te zetten, en is een menselijke blik nog steeds nodig.

Programmeerwedstrijd

Samen met Google en de Zweedse universiteit Karolinska Institutet zette Bulten een wereldwijde programmeerwedstrijd uit, waarbij circa 1250 programmeurs met onderzoeksdata aan de slag gingen. Daarmee moest de software diagnoses voor prostaatkanker stellen.

"Zo'n competitie is een goede manier om op zoek te gaan naar nieuwe technieken", zegt Bulten. "Je kunt als onderzoeker zelf het probleem proberen op te lossen, maar als je het aan duizenden anderen vraagt, kan dat leiden tot hele nieuwe creatieve ideeën."

Vooroordelen

Een risico van de inzet van algoritmes is dat mensen zich laten beïnvloeden door het oordeel ervan, ook als ze het er eigenlijk mee oneens zijn. En dat is nu juist niet de bedoeling. "Daarom kijken we of het algoritme ook kan aangeven hoe zeker het is van zijn zaak", zegt Bulten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl