NOS Nieuws

Stijgende prijzen: bezuinigen op abonnement en goede doelen, jagen op aanbiedingen

  • Vincent van Rijn

    verslaggever Binnenland

  • Vincent van Rijn

    verslaggever Binnenland

De inflatie ligt op het hoogste niveau in decennia. In januari was het leven 7,6 procent duurder dan een jaar eerder. Zo steeg de prijs van een liter benzine naar recordhoogte en ging voor veel mensen ook de energierekening fors omhoog. Maar ook vlees, brood en groenten zijn een stuk duurder dan een jaar geleden.

Wat betekent dat in het dagelijkse leven? Wij vroegen in Almere wat mensen hiervan merken en waarop er wordt bezuinigd.

Youri Elstrodt (28) & Maura van Putten (22)

Youri Elstrodt is kok in een pannenkoekenrestaurant. Hij merkt vooral dat de boodschappen steeds duurder worden. "Vlees en groente zijn heel erg duur geworden. Het is een stuk duurder om gezond te eten tegenwoordig." En dat leidt ook tot ander consumptiegedrag. "We waren nu net onderweg naar de Burger King. Even snel een burgertje eten is goedkoper dan naar de winkel gaan en dan moet je het ook nog helemaal klaar maken en koken. Maar natuurlijk weet ik wel dat dat eigenlijk beter is."

Vriendin Maura Putten studeert maatschappelijke zorg en woont sinds een paar maanden op zichzelf. "Ik ben student en verdien niet veel. Ik merk dat de boodschappen duurder zijn en let goed op naar welke supermarkt ik ga. Mijn huur is hoog. Voor mij is het nu echt goed opletten en aan het einde van de maand wachten tot mijn DUO weer binnen is."

Layla Venema (46)

"Ik merk het vooral bij de boodschappen", vertelt Layla Venema. "Normaal was je 20 euro kwijt, nu soms wel 40. En dan heb je maar één of twee dagen eten." Ook de gestegen benzineprijs wordt gevoeld: "Mijn man was aan het klagen. Die zei, normaal heb ik voor 40 euro een volle tank en nu is hij bij 50 euro nog niet vol. Soms neemt hij nu de trein. Maar mijn zoon voetbalt en moet overal naartoe, dat merk je wel in de portemonnee."

Door de gestegen prijzen wordt er bezuinigd op andere zaken: "Iets minder kleren kopen en een stuk minder uit eten. En in plaats van pakjes drinken geef ik nu soms siroop mee aan de kinderen op school. Ook heb ik bezuinigd op abonnementen in huis en op goede doelen. Eerst steunde ik wel vijf verschillende doelen voor 20 euro in de maand. Daar ben ik nu mee gestopt, ook al vind ik dat ook heel jammer."

Arjen Kervezee (51)

Ook magazijnmedewerker Arjen Kervezee is hard geraakt door de inflatie. Vooral de gestegen benzineprijs doet hem pijn. "Ik moet iedere dag van Muiden naar Zeewolde, 45 kilometer heen en 45 kilometer terug. Dat is elke week een tank vol. Tanken is zoveel duurder geworden, dat hakt erin. En ik krijg geen kilometervergoeding. Daardoor heb ik nu maandelijks 80 euro minder voor andere dingen."

Geen tijdschriften

"Vroeger kocht ik elke maand tijdschriften, dat doe ik nu niet meer. Ik ben ook kritisch aan het kijken naar mijn abonnementen. Ik maak me ook wel zorgen als de inflatie nog verder oploopt. Het is nu toch wel oppassen geblazen met je uitgaven. Ik woon alleen in een huurwoning en moet dus alles zelf betalen. Ieder jaar gaat de huur ook weer omhoog met een paar procent. Gelukkig heb ik inmiddels een vaste aanstelling gekregen, dat scheelt weer een zorg."

Nathania van Rijswijk (17)

Scholier Nathania van Rijswijk woont nog thuis maar merkt de prijsstijgingen door haar bijbaan in een supermarkt. "Op zondag moesten we elke week de prijzen verhogen. Dat ging aardig wat omhoog. Iets wat eerst 30 cent kostte, kostte daarna bijvoorbeeld 50 cent. Alles bij elkaar is dat snel veel." Zelf heeft ze haar gedrag ook aangepast. "Ik hou natuurlijk van shoppen maar dat doe ik echt wat minder nu. Ik let ook meer op de aanbiedingen."

In de toekomst wil ze graag op zichzelf wonen, maar ze maakt zich zorgen of dat nu wel gaat lukken. "Ik wil graag uit huis als mijn studie begint, maar ik zat al een beetje naar de prijzen te kijken en denk dat ik dat een paar jaar moet opschuiven. Kamers kosten wel 700 euro per maand, dan denk ik, laat maar dan."

Louisa van der Schelde (50) & Jaap Kamer (68)

Jaap Kamer is net met pensioen, zijn vrouw Louisa van der Schelde werkt in de zorg. Het echtpaar let nu extra goed op alle uitgaven. "We doen bewust boodschappen. We lopen echt de folders na en kijken of iets ergens anders nog goedkoper is. En we halen 'Too Good To Go boxen' op bij winkels met producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten. Echt veel zuiniger dan nu kan bijna niet."

Scooter in plaats van de auto

De hoge benzineprijs leidt ertoe dat de auto vaker voor de deur blijft staan. "De benzinekosten rijzen de pan uit. In plaats van de auto nemen we nu de scooter. Die rijdt een stuk voordeliger."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl