NOS Wielrennen

Groenewegen sprint in Saudi-Arabië naar eerste ritzege voor nieuwe ploeg

Groenewegen sprint naar eerste ritzege van het seizoen in Saudi-Arabië

Dylan Groenewegen heeft in de Ronde van Saudi-Arabië zijn eerste ritzege van het seizoen geboekt. De 28-jarige sprinter werd in de laatste meters van de derde etappe perfect afgezet door zijn nieuwe ploeggenoot Luka Mezgec, waarna hij zijn nieuwe werkgever BikeExchange de eerste zege van 2022 bezorgde.

In de eerste etappe in Saudi-Arabië kwam Groenewegen er nog niet aan te pas in de sprint. De Australiër Caleb Ewan won de eerste rit, de Amsterdammer zat aan de verkeerde kant van de weg en werd twaalfde.

Bij de tweede sprintkans was de 28-jarige Amsterdammer wel attent. Zijn nieuwe ploeg loodste de kopman veilig naar de laatste kilometer en Groenewegen bleef Daniel McLay in de sprint met gemak voor. Dit keer moest Ewan van te ver komen; hij drukte zijn wiel nog net als derde over de streep.

Danny van Poppel (Bora) sprintte in het kielzog van zijn landgenoot naar de vierde plaats.

Beelden van de laatste kilometer zijn te zien in deze tweet:

De Colombiaan Santiago Buitrago (Bahrain) behield de leiderstrui in de etappe van ruim 181 kilometer tussen Tayma Hadaj Well en Alula Old Town, al had hij het in het begin van de rit wel lastig. Op de Saudische vlakte had de harde wind vrij spel en Buitrago raakte op achterstand toen het peloton in waaiers uiteen viel.

Buitrago wist met nog zo'n negentig kilometer te gaan toch weer aan te sluiten. In de slotfase probeerde Quick-Step nog een keer voor onrust te zorgen, maar dat lukte niet. Ook Niki Terpstra deed in de finale een poging om weg te rijden, maar in zijn eentje kon hij niet op tegen het geweld van de sprintersploegen.

De Ronde van Saudi-Arabië duurt nog tot en met zaterdag.

Groenewegen maakte deze winter de overstap van Jumbo-Visma naar BikeExchange. Vanwege de klassementsambities van de Nederlandse ploeg kon hij bij Jumbo-Visma niet rekenen op een plek in de Tourselectie.

Bij de Australische ploeg begint Groenewegen aan een nieuw hoofdstuk na een moeilijke periode in zijn loopbaan. Vorig seizoen maakte hij in de Ronde van Italië zijn rentree in het peloton, nadat hij een schorsing van negen maanden had uitgezeten voor zijn rol in de heftige valpartij van Fabio Jakobsen.

In de kleuren van Jumbo-Visma kwam hij sindsdien niet verder dan twee ritzeges in de Ronde van Wallonië en een overwinning in de Ronde van Denemarken.

"Die val in Polen heb ik echt wel achter me gelaten. Ik wil richting de toekomst kijken, richting de Tour, richting nieuwe prikkels, ik wil weer een sprinttrein om me heen", zei Groenewegen in december.

Sprinttrein

Over die sprinttrein kon Groenewegen in Saudi-Arabië al beschikken. "Het is geweldig om zo te beginnen met nieuwe ploeg om me heen. De eerste dag ging het niet echt goed. Vandaag hadden we een duidelijk plan en dat pakte uitstekend uit. We hadden een hele goede lead-out, dus ik moet het team bedanken voor deze overwinning", reageerde hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl