Fabio Jakobsen
NOS Wielrennen

Jakobsen begint nieuw wielerseizoen als 'beste sprinter' in Valencia

Terwijl de wintersporters warmdraaien voor de Olympische Spelen, komt het nieuwe wielerseizoen deze week ook op stoom. Alejandro Valverde heeft zijn eerste ritzege al op zak, Caleb Ewan kon al een keer juichen na een sprint en Dylan Groenewegen begon het jaar bij zijn nieuwe ploeg dinsdag met een twaalfde plaats.

Voor de andere Nederlandse topsprinter, Fabio Jakobsen, begint het wedstrijdseizoen vandaag in de Ronde van Valencia.

Het jaar van de 25-jarige Jakobsen staat vooral in het teken van de Tour de France. Mede daarom rijdt hij in Valencia al met lead-outman Michael Mørkøv. De Deen wordt gezien als beste sprintaantrekker ter wereld en zal dat dit seizoen voor Jakobsen doen.

"Ik ben blij dat ik hier met Mørkøv ben. Het is ruim twee jaar geleden dat we echt achter elkaar hebben gezeten", vertelt Jakobsen voor zijn seizoenstart.

Ritzeges

Aan de laatste keren dat Jakobsen in sprintfinales kon rekenen op Mørkøv, heeft de renner van QuickStep goede herinneringen. Jakobsen won ritten in de Ronde van Turkije, de Ronde van Californië en twee keer de Scheldeprijs met behulp van de Deen.

"Het is geweldig om met de beste lead-out van de afgelopen jaren te mogen werken. Hij is mijn kamergenoot en ik probeer veel van hem te leren."

Mørkøv rijdt al sinds 2018 voor de ploeg van Patrick Lefevere en was goud waard voor sprinters zoals Fernando Gaviria, Sam Bennett en Elia Viviani. Afgelopen Tour was hij de man die ervoor zorgde dat Mark Cavendish vier etappes wist te winnen.

Zelf won de Deen op de weg niet zo veel; een rit in de Ronde van Spanje in 2013 is zijn enige overwinning. Op de baan is hij succesvoller; afgelopen zomer won hij olympisch goud op de koppelkoers.

Beste sprinter?

Jakobsen moet het in Valencia opnemen tegen sprinters als Viviani, Giacomo Nizzolo en Alexander Kristoff. Op de vraag wie de beste sprinter in het veld is, heeft Remco Evenepoel, die naast Jakobsen zit tijdens het perspraatje, een duidelijk antwoord. "Dat vraag je nu aan de beste sprinter zelf..."

"Een sprinter denkt altijd dat-ie de beste is", lacht Jakobsen eerst. Dan serieuzer: "Ik ga niet zeggen dat ik hier de snelste ben, maar ik zet mezelf zeker in de top vijf van sprinters."

Evenepoel beantwoordt vraag voor Jakobsen: 'Hij is de beste sprinter'

Voor de 25-jarige Nederlander zijn er in Valencia vooral kansen in de laatste twee ritten, op zaterdag en zondag. "Al hoop ik met de vorm die ik nu heb donderdag ook mee te kunnen sprinten."

Tijdens die tweede rit moet er nog aardig geklommen worden. Dat gaat Jakobsen naar eigen zeggen steeds beter af. "Ik klim al beter dan tijdens de laatste week van de Vuelta van vorig jaar." Daarin moest de zware sprinter flink afzien om de puntentrui over de Spaanse bergen te krijgen.

Winnen in de Ronde van Valencia is niet uniek voor Jakobsen. In 2020 won hij de laatste rit.

"In de etappes daarvoor verloor ik twee keer de sprint van Groenewegen", weet de Nederlander nog goed. Een half jaar later kwam er een einde aan dat seizoen voor Jakobsen, toen hij in de Ronde van Polen bij het bekende incident met Groenewegen zeer zwaar geblesseerd raakte.

Naast Jakobsen gaan er nog dertien Nederlanders van start in de vijfdaagse wedstrijd in Valencia. Onder anderen klimmers Wilco Kelderman, Sam Oomen en Antwan Tolhoek en sprinters Bram Welten, Cees Bol en David Dekker.

Ook de Ster van Bessèges begint vandaag. Daar is het uitkijken naar olympisch kampioen Richard Carapaz en de Nederlander Bauke Mollema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl