NOS Voetbal

Hutchinson (bijna 39) zet Canada op drempel WK, cruciale zege voor Mexico

Canada staat op de drempel van zijn eerste WK-deelname sinds 1986. Door de derde zege binnen een week bedraagt de voorsprong acht punten, met nog drie kwalificatiewedstrijden te gaan.

De eerste drie van de groep plaatsen zich direct voor het WK. De nummer vier mag het nog proberen via de play-offs.

De enige nog actieve international die al geboren was toen Canada aan het wereldkampioenschap meedeed, maakte tegen El Salvador de verlossende treffer. Aanvoerder Atiba Hutchinson brak halverwege de tweede helft met een kopbal de ban, waarna Jonathan David diep in de extra tijd de eindstand op het bord zette.

Atiba Hutchinson heeft Canada op voorsprong gezet

Hutchinson speelde in het verleden drie seizoenen voor PSV. Toen hij negen jaar geleden vertelde zijn aflopende contract in Eindhoven niet te willen verlengen, hoopte hij nog één keer mooi avontuur aan te gaan.

Sindsdien is Hutchinson uitgegroeid tot boegbeeld bij de Turkse topclub Besiktas. Over een paar dagen wordt hij 39, met inmiddels ook de status als recordinternational van Canada.

Veel talent

Dankzij een zeer talentvolle lichting hoeft het land ook zeker niet voor een figurantenrol te vrezen, zoals in 1986 op de eindronde. Met de eerder genoemde David (Lille), Cyle Larin (Besiktas), Tajon Buchanan (Club Brugge) en de grote ster Alphonso Davies (Bayern München) ziet de toekomst er rooskleurig uit.

Op de lange route richting Qatar, waarvoor plaatsing een formaliteit lijkt, schakelde Canada onder meer Suriname en Aruba uit.

De Verenigde Staten en Mexico liggen ook op WK-koers.

Sergiño Dest bleef op de bank bij de Amerikanen, die met Heraclied Luca de la Torre in de basis het uitgeschakelde Honduras eenvoudig opzijzetten (3-0). Het duel werd gespeeld in Saint Paul, bij een gevoelstemperatuur van bijna twintig graden onder nul. Diverse spelers van Honduras klaagden over onderkoelingsverschijnselen.

Coach Honduras woedend

"In de kleedkamer krijgen mijn spelers infusievloeistoffen toegediend en velen van hen hebben pijn", brieste de Hondurese bondscoach Hernán Gómez, die in de rust twee spelers noodgedwongen moest wisselen. "Ik ga mijn team, het vertoonde spel of de prestaties van mijn spelers niet eens analyseren."

Raúl Jiménez verzilverde vlak voor tijd een penalty namens de Mexicanen, die het zonder de geblesseerde Edson Álvarez moesten stellen tegen Panama (1-0).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl