Cyle Larin aan de bal namens Canada tegen Mexico.
NOS Voetbal

Canada ruikt WK na zeldzame zege op Mexico: 'Vrieskou brengt 'de Canadees' boven'

Ruim een jaar geleden viel zijn droom om met Curaçao op een WK te staan in duigen. Jarenlang werkte Remko Bicentini als bondscoach van het Benedenwindse eiland aan een imposante opmars, met de eindzege in de Caribbean Cup en de kwartfinales van de Gold Cup (het EK van Noord- en Midden-Amerika) als hoogtepunten.

Het grote doel was plaatsing voor het WK in Qatar. Maar voor het zover kon komen, werd hij door de bond aan de kant geschoven ten faveure van Guus Hiddink.

Waar Curaçao struikelde in een vroegtijdig stadium, staat Bicentini nu toch op de rand van het WK. Als assistent-coach van Canada zag hij zijn ploeg vannacht in ijzige omstandigheden met 2-1 winnen van Mexico.

Canada verslaat Mexico voor het eerst sinds 2000 en viert feest in vrieskou

Dat de confrontatie met favoriet Mexico in Edmonton gespeeld werd, bij temperaturen van 8 graden onder nul, op een inderhaast sneeuwvrij gemaakt kunstgrasveld, was geen toeval.

Voor de wedstrijd werd het besneeuwde stadion al omgedoopt tot 'Iceteca', een subtiele verwijzing naar het vermaarde Azteca-stadion in Mexico-Stad.

"Uitwedstrijden zijn heel zwaar, iedereen gebruikt de omstandigheden in zijn voordeel", wond de Canadese bondscoach John Herdman er geen doekjes om. "Ze zijn allemaal opgegroeid op kunstgras. Deze wedstrijden brengen 'de Canadees' boven in de spelers."

Wie alleen naar de omstandigheden wijst, doet het Canadese voetbal tekort. De Canadezen beschikken over een bijzondere generatie met Alphonso Davies (Bayern München) en Jonathan David (Lille OSC) als voornaamste uithangborden.

Vannacht was Cyle Larin in Edmonton de grote man bij Canada. De aanvaller van Besiktas, volgende week tegenstander van Ajax in de Champions League, maakte in blessuretijd van de eerste helft de 1-0 en was kort na rust opnieuw trefzeker.

De aansluitingstreffer van Héctor Herrera in de 91ste minuut luidde een hectische slotfase in, maar na zes bloedstollende minuten blessuretijd boog de ploeg van Gerardo Martino het hoofd.

Ajacied Edson Álvarez en oud-PSV'er Hirving Lozano waren toen al gewisseld voor oud-PSV'er Andres Guardado en Jesús Corona (oud-FC Twente).

De bank van Mexico heeft het zwaar in de vrieskou van Edmonton.

Het was pas de eerste zege op Mexico sinds 2000, toen Canada in de kwartfinale van de Gold Cup na verlengingen met 2-1 te sterk was. In kwalificatiewedstrijden dateert de laatste zege van Canada op Mexico zelfs uit 1976.

Doelpuntenmaker Larin evenaarde met zijn 22ste doelpunt het doelpuntenrecord voor de Canadese ploeg. Voor een andere Besiktas-speler, Atiba Hutchinson (oud-PSV), werd het ook een bijzondere avond. De aanvoerder speelde zijn 90ste interland en werd daarmee recordinternational van zijn land.

Hij nam het record over van Julian de Guzman, de oudere broer van voormalig Oranje-international Jonathan de Guzman.

Nog niets beslist

Canada gaat met nog zes duels te gaan met zestien punten aan de leiding in de kwalificatiegroep. Mexico, dat voor deze week riant aan de leiding ging, zakte na nederlagen tegen de Verenigde Staten en Canada naar plek drie met veertien punten.

De eerste drie landen plaatsen zich rechtstreeks voor Qatar. Panama, dat evenveel punten heeft als Mexico, is de verrassende nummer vier. Die plek geeft recht op play-offs tegen de nummer vijf van Zuid-Amerika, een nummer drie van Azië of de winnaar van Oceanië.

Costa Rica dreigt voor de tweede keer in de laatste zes edities naast het WK te grijpen. De achterstand op nummer vier Panama is vijf punten.

Stand WK-kwalificatie Concacaf

1. Canada * 8-16 (+6)
2. Verenigde Staten * 8-15 (+7)
3. Mexico * 8-14 (+4)
4. Panama + 8-14 (+2)
5. Costa Rica 8-9 (-1)
6. Jamaica 8-7 (-4)
7. El Salvador 8-6 (-6)
8. Honduras 8-3 (-10)
* WK-ticket (na 14 duels)
+ intercontinentale play-offs (na 14 duels)

Slechts een keer nam Canada deel aan het wereldkampioenschap voetbal. In 1986 strandde de ploeg, met eredivisionist Randy Samuel in de verdediging, al in de groepsfase van het WK in Mexico na nederlagen tegen Frankrijk, Hongarije en de Sovjet-Unie.

Bij de vrouwen behoort Canada wel al decennia tot de wereldtop. De Canadese vrouwen speelden alle WK's sinds 1995 en grepen bij drie van de laatste vier Olympische Spelen een medaille. Afgelopen zomer veroverden de Canadesen verrassend olympisch goud in Tokio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl