Kamerleden Van Dijk (CDA), Ephraim (Groep Van Haga) en Idsinga (VVD) met staatssecretaris Van Rij (CDA)
NOS Nieuws

Kabinet zoekt oplossing voor spaarders die te veel betaalden

Het kabinet gaat de komende twee maanden op zoek naar een oplossing voor een grote groep spaarders die volgens een uitspraak van de Hoge Raad te veel belasting hebben betaald. In een debat met de Tweede Kamer liet staatssecretaris Van Rij weten dat hij die regeling uiterlijk 1 april denkt klaar te hebben.

Het gaat mogelijk om een miljoen spaarders die over de jaren 2017 tot en met 2021 het bedrag terugkrijgen dat zij via box 3 moesten betalen. Deze belasting heet de vermogensrendementsheffing, ook wel spaartaks genoemd.

In de Tweede Kamer verweten partijen elkaar schuldig te zijn aan deze dure weeffout in de belastingwetgeving. ChristenUnie-Kamerlid Grinwis: "Dit probleem heeft alles te maken met de blunder in 2015 van het VVD-PvdA-kabinet."

Wij hebben steeds oplossingen aangedragen, maar er werd niet naar geluisterd

VVD-Kamerlid Idsinga

De PvdA gaf toe dat de wetgeving inderdaad rammelde, maar zei ook dat het vorige kabinet daar zoals beloofd iets aan had moeten doen.

De VVD vindt dat vooral andere partijen schuld hebben. "Wij hebben steeds een andere belastingheffing voorgesteld en oplossingen aangedragen, maar er werd niet naar geluisterd", zei Kamerlid Idsinga. Hij wilde niet zeggen wat de VVD nu een goede oplossing zou vinden.

Los van de schuldvraag leven er in de Tweede Kamer vragen over hoe de herstelregeling voor spaarders eruit gaat zien en wat dit de staatskas gaat kosten.

Hokje

Van Rij liet daar nog niet veel over los. "Alles wordt nu uitgezocht en dat moet zorgvuldig gebeuren", zei hij. Niet alle belastingbetalers zijn in een hokje te stoppen. Zo gaat de rechterlijke uitspraak over spaarders die weinig tot geen rente ontvingen over hun spaargeld en toch belasting moesten betalen alsof dat wel zo was.

Maar er zijn ook mensen met een beleggingsportefeuille die in die periode juist veel rendement hebben gemaakt en daar relatief weinig belasting over betaalden. En dan zijn er nog de belastingbetalers met zowel spaargeld als aandelen. Wie op welke teruggave recht heeft, moet het kabinet gaan bepalen, legde Van Rij uit.

Het is wel een ongelofelijk zooitje geworden in box 3

PvdA-Kamerlid Nijboer

"Het is wel een ongelofelijk zooitje geworden in box 3", merkte PvdA-Kamerlid Nijboer op. Als alle spaarders en beleggers gerekend over 2017 tot en met 2021 hun belasting terugkrijgen dan komt dat neer op een tegenvaller van 20 miljard euro, rekende hij de staatssecretaris voor. Als alleen de 'echte' spaarders geld terug krijgen komt het op ongeveer 4 miljard.

Hoe groot gaat het gat worden?, wilde Nijboer weten. Van Rij wilde nog niet zeggen waar het kabinet aan denkt, maar liet doorschemeren dat het niet van plan is 20 miljard euro uit te keren.

Spoedwet

Om de fout in de belastingwetgeving voor de komende jaren te herstellen werkt Van Rij aan een tijdelijke spoedwet voor de belasting op sparen en beleggen. Want het kabinet rekent op die inkomsten en de staatskas kan dat geld niet missen.

De regeringspartijen streven ernaar om per jaar niet minder belasting te heffen. En het geld moet ook van dezelfde groep spaarders en beleggers komen, maar dan op een juridisch acceptabele manier. D66-Kamerlid De Jong: "We willen het in ieder geval niet halen bij de lonen, het onderwijs of het klimaat."

Voor de jaren na 1 januari 2025 had het nieuwe kabinet al afgesproken dat er een belastingherziening aan komt. Het voornemen is om spaarders en beleggers belasting te laten betalen over het rendement dat zij in werkelijkheid hebben behaald. Dit plan kan op veel steun rekenen in de Tweede Kamer, maar er is volgens het kabinet tijd voor nodig omdat het ingewikkeld is en de belastingdienst er nu niet klaar voor zou zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl