Maria
NOS Nieuws

Na jarenlange juridische strijd ontmoet Maria (23) donorvader die anoniem wilde blijven

Een vrouw van 23 heeft na een juridische strijd haar donorvader ontmoet. De man wilde eigenlijk anoniem blijven, maar de vrouw kreeg uiteindelijk toch de persoonsgegevens van hem.

De man was een zogenoemde B-donor, een donor die bekend is en die ermee akkoord gaat dat het donorkind op zijn of haar zestiende zijn gegevens mag krijgen. Hij veranderde zijn status in 2004 in anonieme donor.

De vrouw, de 23-jarige Maria, wilde sinds 2017 de identiteit van haar donorvader achterhalen. Ze begon een rechtszaak, die vorig jaar leidde tot de uitspraak dat het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem de identiteit van de anonieme zaaddonor niet bekend hoefde te maken.

Houvast

Wel gaf de uitspraak en een andere zaak die werd aangespannen door donorkinderen van voor 2004 haar houvast om de Stichting Donorgegevens, die alle gegevens van donoren beheert, te benaderen. De rechter droeg de stichting op om de gegevens te verstrekken aan de kinderen.

Daarop benaderde de stichting donor 'K34', zoals hij bekend stond. Hij kreeg van de stichting te horen dat zijn gegevens aan Maria zouden worden gegeven, tenzij hij "zwaarwegende belangen" kon aandragen. Hij liet daarop weten in te stemmen met het verstrekken van zijn gegevens en is daarna met Maria in contact gekomen.

Maria vertelde eerder al over haar zoektocht:

'Ik groeide op met het idee dat ik de gegevens van mijn biologische vader kon opvragen'

De man zei destijds zijn gegevens te hebben veranderd omdat door een fout in het ziekenhuis meer kinderen met zijn zaad werden verwekt dan de afgesproken 25. Hij was bang dat hij het aantal donorkinderen niet meer zou kunnen overzien en veranderde zijn status.

Het gesprek dat Maria en haar donorvader voerden, is volgens beiden goed verlopen. Volgens de vader was er een periode in zijn leven dat het niet paste om contact te hebben met zijn donorkinderen. "Nu ben ik blij dat die ruimte er wel is. Ik kijk positief terug op de ontmoeting met Maria. Ik begrijp heel goed dat ze op zoek is gegaan en hoop dat ze op deze manier wat meer rust zal vinden."

Ook Maria reageert opgelucht. "Mijn donorvader is nu niet meer een abstract persoon met een code, maar een mens met een naam en een gezicht", zegt ze. "Dat ik me nu zelf een beeld van hem kan vormen, geeft mij de rust waar ik de afgelopen 4,5 jaar zo naar op zoek was. Die rust en die opluchting gun ik alle donorkinderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl