Magnus Carlsen in Wijk aan Zee
NOS Sport

Carlsen wint 'Wimbledon van schaken' zonder één partij te verliezen

Magnus Carlsen heeft in Wijk aan Zee laten zien waarom hij al sinds 2013 de wereldkampioen is. Zonder een partij te verliezen won Carlsen zaterdag voor de achtste keer het Tata Steel Chess Tournament. Met de zwarte stukken versloeg de Noorse grootmeester de Amerikaanse nummer vier van de wereld Fabiano Caruana.

Na de remisepartij van Richard Rapport, de nummer twee op de ranglijst in Wijk aan Zee, tegen Andrei Esipenko, wist Carlsen dat hij genoeg had aan een remise tegen Caruana. Maar de Noor stond goed tegen de Amerikaan en speelde voor de winst. "Ik was vandaag iets brutaler dan normaal", zei Carlsen na afloop.

In stijl - door met accurate zetten zijn stelling steeds iets te verbeteren - bracht Carlsen Caruana langzaam in het nauw. Na 47 zetten gaf de Amerikaan op.

"Ik had de mogelijkheid om negen van mijn partijen te winnen, en won er maar vijf", maar al met al is Carlsen tevreden over zijn achttiende optreden in Wijk aan Zee. "Ik heb hard gewerkt in de partijen en bleek in staat waakzaam te blijven."

Maar één besmette schaker

Met nog een speelronde te gaan staat Carlsen nu op 8,5 punten, één punt meer dan de nummer twee op het Tata-schaaktoernooi. Zondag komt Carlsen niet meer in actie. Hij zou spelen tegen Daniil Doebov, maar de Rus moest zich vanwege een coronabesmetting terugtrekken. Daarom wint Carlsen automatisch. Het ene punt dat hij daarvoor krijgt, beslist het toernooi.

Carlsen denkt diep na terwijl Caruana even van tafel is

Met één besmette speler lijkt het alsof het Tata-toernooi de coronadreiging goed heeft doorstaan. Toch is het virus "wel dichtbij geweest, en dan word je toch onrustig en nerveus", zegt toernooidirecteur Jeroen van den Berg. "Organisatorisch was het een van de moeilijkste toernooien die ik gedaan heb hier."

"Natuurlijk zie ik zelf ook het liefst dat hier een paar honderd man rondlopen", zucht Van den Berg, "maar ik hoop dat we volgend jaar bij de 85ste editie van het toernooi weer ouderwets kunnen knallen."

Ook Carlsen vond het ontbreken van het publiek een gemis. "Het zou een schaakfeest moeten zijn", zegt de Noor. "Maar voor mijn voorbereidingen als speler maakte het niet veel uit." Carlsen: "Omikron is zo besmettelijk, als je het krijgt, krijg je het, en dan is het pech, maar het heeft geen zin je er druk om te maken."

Carlsen na winst Tata-schaaktoernooi: 'Dit voelt heel goed'

De toernooidirecteur genoot in ieder geval van de 31-jarige winnaar Carlsen. "Hij doet al 18 jaar mee, maar wat Carlsen dit jaar liet zien was wel weer ouderwets indrukwekkend." Na acht overwinningen op het 'Wimbledon van het schaken' gaat de Noor volgens Van den Bergh "nu Pete Sampras en Roger Federer achterna."

Dat Carlsen wint in Wijk aan Zee is een opsteker voor de regerend wereldkampioen. Na de prolongatie van zijn wereldtitel eind december tegen Ian Nepomniasjtsji was de Noor nog niet in staat te laten zien waarom hij al sinds 2013 wereldkampioen is en ruim tien jaar bovenaan de FIDE-wereldranglijst staat.

Na de winst op Nepomniasjtsji twijfelde de Noor openlijk of hij zijn wereldtitel in 2024 nog wel wil verdedigen. "Het betekent niet zoveel meer voor mij als het ooit deed", zei hij destijds. Ook de lange voorbereidingsperiode op die tweekamp om de wereldtitel lijkt niet meer aan hem besteed. "Het voelt niet alsof de voordelen opwegen tegen de nadelen."

Rating van 2900

Vervolgens speelde Carlsen begin januari een voor zijn doen matig WK Rapid en Blitz - waar de schakers potjes spelen met 15 en 3 minuten op de klok.

In Wijk aan Zee lijkt de motivatie terug bij Carlsen. Hij liet de concurrentie in ieder geval weer zien wie de baas is: de Noor verloor geen partij. En inmiddels heeft Carlsen alweer een nieuw doel voor dit jaar. Een FIDE-rating van 2900 in klassiek schaken halen. Dat lukte een schaker namelijk nog nooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl