1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Sport

Giri ziet hoop op zege Tata-schaaktoernooi vervliegen na verlies tegen Van Foreest

Anish Giri grijpt vermoedelijk ook dit jaar naast de eindoverwinning bij het Tata-schaaktoernooi. In Wijk aan Zee boog hij op de elfde speeldag, spelend met zwart, na 42 zetten voor landgenoot Jorden van Foreest.

Vorig jaar zat Van Foreest Giri ook al dwars in Wijk aan Zee, toen in een armageddonvluggertje om de toernooizege. In 2018 en 2019 troefde Magnus Carlsen Giri af. In 2018 was Carlsen Giri in een tiebreak de baas, in 2019 had de Noor een half punt meer.

Door Giri's nederlaag tegen Van Foreest vrijdag zakt de nummer zeven van de wereld naar plek drie in de stand en kan nu alleen nog op een gelijk aantal punten komen met koploper Carlsen.

ANP
Giri kijkt even mee bij een partij van Van Foreest

Giri blijft staan op 6,5 punten en werd vrijdag gepasseerd door de Hongaar Richard Rapport (7 punten). Voor Van Foreest, de titelverdediger in Wijk aan Zee, is het de vierde overwinning. De 22-jarige Groninger verloor ook vier partijen en speelde er drie gelijk. Hij komt door de zege op 5,5 punten.

Gratis punt

Carlsen begon vrijdag aan de elfde van dertien rondes met een half punt voorsprong op Giri, speelde remise tegen Vidit Gujrathi uit India en staat nu bovenaan de ranglijst in Wijk aan Zee met 7,5 punten.

In de slotronde zou de Noor zondag op Daniil Doebov stuiten. Maar de Rus testte positief op corona en doet niet meer mee. Daardoor krijgt Carlsen zondag sowieso een gratis punt.

Als Carlsen zaterdag de Amerikaan Fabiano Caruana verslaat, stelt de Noor zijn achtste titel in Wijk aan Zee veilig. Een welkome opsteker voor de regerend wereldkampioen. Dit jaar liet de Noorse grootmeester nog niet zien waarom hij al sinds 2013 de nummer één van de wereld is en door velen wordt gezien als de 'Mozart van het schaken'.

ANP
Magnus Carlsen in Wijk aan Zee

Na de prolongatie van zijn wereldtitel in december vorig jaar tegen Ian Nepomniasjtsji liet Carlsen al doorschemeren niet zeker te weten of hij zijn titel in 2024 wel gaat verdedigen. "Het betekent niet zoveel meer voor mij als het ooit deed", zei hij na die overwinning. "Het voelt niet alsof de voordelen opwegen tegen de nadelen", zegt Carlsen over de lange voorbereidingsperiode op de tweekamp.

Vervolgens speelde de Noor begin dit jaar in Warschau voor zijn doen een ondermaats WK Rapid en Blitz (snelschaak). Maar op het Tata Steel Chess Tournament lijkt Carlsen het plezier terug te hebben gevonden.

Morgen kan Carlsen zijn achtste titel op het 'Wimbledon van het schaken' binnenhalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl