Loïs Openda krijgt rood Pro Shots

De tuchtcommssie van de KNVB heeft de schorsing van Vitessenaar Loïs Openda teruggebracht tot drie duels, waarvan één voorwaardelijk. De Belg kreeg zaterdag rood in het duel met FC Groningen (1-3), nadat de VAR had ingegrepen.

Die constateerde dat Openda tegenstander Mike te Wierik met zijn elleboog een tik op de ribben gegeven had. De aanklager deed vervolgens een schorsingsvoorstel van vier duels, waarvan één voorwaardelijk.

Dat vond Vitesse een te zware straf en ging in beroep. "De verdediger was erg irritant. Hij pakte me voortdurend vast. Dat is ook zijn taak", vertelde Openda eerder deze week. "Ik heb hem geen pijn gedaan, maar hij maakte wel veel theater."

Trainer Thomas Letsch vond het ook een zware beslissing. "Loïs speelt zo goed de laatste tijd en verdedigers zijn daar bang voor", was zijn verklaring. "Ze zetten alles tegen hem in en daar hebben ze gelijk in. Het hoort bij voetbal."

Openda en Letsch vonden rode kaart overdreven: 'Het hoort bij voetbal'

Donderdagavond werd behandeld door de tuchtcommissie. Die toonde dus begrip voor de argumenten van Openda en zijn club en bracht de schorsing terug. De topscorer van de Arnhemmers zal nu de duels met FC Twente (5 februari) en de uitwedstrijd tegen Ajax in de kwartfinales van het bekertoernooi (9 februari) moeten missen.

Op 12 februari kan Openda zijn rentree maken in de thuiswedstrijd tegen PSV.

STER reclame