Bereiken kwartfinales 'megabelangrijk' voor zaalvoetballers

Voor de Nederlandse zaalvoetballers wacht vrijdag op het EK het laatste groepsduel met Servië. Een plaats in de kwartfinales lonkt, maar daar komt waarschijnlijk wel wat rekenwerk aan te pas. Bovendien bieden de recente resultaten tegen Servië geen hoop.

De nummers één en twee uit de vier poules gaan door naar de laatste acht, waarbij het onderlinge resultaat de doorslag geeft bij een gelijk puntenaantal. Voor Oranjeverdediger Mats Velseboer is het simpel. "We hebben eigenlijk maar één opdracht: winnen."

Zo simpel is het niet helemaal. Ook bij winst kan het misgaan. Als Oekraïne namelijk met één tot vijf doelpunten verschil wint van Portugal is Nederland bij een overwinning uitgeschakeld. Dan gaan Oekraïne en Portugal door. Mocht Oekraïne met grotere cijfers winnen en Oranje wint ook, gaat Nederland door.

Als Oekraïne niet wint van Portugal, is Nederland met een gelijkspel al door naar de volgende ronde. Oranje moet dus hopen dat de regerend Europees en wereldkampioen zijn sportieve plicht vervult. Bij verlies is Nederland sowieso uitgeschakeld.

Programma en stand groep A EK zaalvoetbal NOS

Na de prachtige 3-2 zege op Oekraïne en de 4-1 nederlaag tegen Portugal heeft Oranje vertrouwen in een goed resultaat tegen Servië. Velseboer: "Als groep zitten we goed in het toernooi. Die zege op Oekraïne gaf echt een boost. Daarmee gaan we naar het duel met Servië."

Ploeggenoot Mohamed Attaibi deelt het vertrouwen van Velseboer. "Ik heb een goed gevoel, vandaar geen zenuwen. De sfeer is goed en iedereen heeft geloof. Aan de beide wedstrijden heb ik een goed gevoel overgehouden, ondanks dat we van Portugal hebben verloren."

Kijk hieronder naar de samenvattingen van de eerste wedstrijden van Oranje tegen Oekraïne en Portugal:

Servië verloor zijn eerste wedstrijd met 4-2 van Portugal en ging tegen Oekraïne met maar liefst 6-1 onderuit. Die resultaten zeggen volgens Attaibi en Velseboer niet veel. Ze kennen de kracht van Servië, de nummer 7 van de UEFA-ranglijst, waarop Nederland 17de staat.

"De geschiedenis zegt wat anders", aldus Attaibi. "Ik heb nog nooit van Servië gewonnen. Individueel zijn ze heel sterk."

Wie kijkt naar de recente onderlinge resultaten moet inderdaad vrezen. In de laatste twee ontmoetingen in 2019 ging Nederland met 3-1 en 5-1 onderuit. In de afgelopen tien jaar verloor Oranje in totaal zeven keer en werd het één keer gelijk. Gewonnen werd er nooit.

Met de steun van de 1.250 toeschouwers die naar binnen mogen in de Ziggo Dome moet er volgens Velseboer vrijdag meer mogelijk zijn. "Ik hoop dat de fans veel lawaai maken en ons dat extra zetje geven."

STER reclame