Zaalvoetballers op EK met opgeheven hoofd onderuit tegen wereldkampioen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na de zwaarbevochten en knappe zege in de openingswedstrijd op Oekraïne, hebben de Nederlandse zaalvoetballers hun tweede groepsduel op het EK in eigen land verloren.

Europees- en wereldkampioen Portugal was in de - nu nog lege - Ziggo Dome in Amsterdam een maatje te groot: 4-1.

Kwartfinales lonken

Oranje treft vrijdag in de laatste groepswedstrijd het al uitgeschakelde Servië, dat eerder op de dag met 6-1 verloor van Oekraïne. Een gelijkspel tegen de Serven is, als de Portugezen hun sportieve plicht vervullen en Oekraïne verslaan, genoeg voor Nederland om de felbegeerde kwartfinales te behalen.

Mogelijk zit er bij de volgende wedstrijd van Nederland weer publiek op de tribunes. Dinsdag is een nieuwe persconferentie van het kabinet. De verwachting is dat er bekendgemaakt wordt dat er weer publiek bij sportwedstrijden aanwezig mag zijn.

Toernooidirecteur Gijs de Jong, die tevens secretaris-generaal is van de KNVB, hoopt het vurig. "We zitten dinsdag op de helft van het toernooi en hopen nog zoveel mogelijk publiek binnen te krijgen. Ik reken daar wel op", aldus De Jong.

"We hopen dat we naar 3.000 kaarten gaan in de Ziggo Dome en tussen de 500 en de 1.000 kaarten in MartiniPlaza."

Directeur De Jong rekent op publiek bij vervolg EK zaalvoetbal

Oranje stond zoals verwacht vanaf de eerste balomwentelingen onder druk van de Portugezen. De ploeg van bondscoach Max Tjaden wist echter de verdediging goed gesloten te houden en mede dankzij een paar goede reddingen van Manuel Kuijk werden de Portugezen van scoren afgehouden.

Het was daarom extra zuur dat Zicky na een paar minuten de score opende met een schot dat via de voeten van twee Nederlandse verdedigers in het doel viel.

Oranje weerde zich kranig, maar moest vlak voor rust alsnog een tegenvaller incasseren. Een paar minuten nadat Tjaden zijn mannen tijdens een time-out had geïnstrueerd de inspeelpass op Zicky te voorkomen, kreeg Zicky de bal aangespeeld en leverde hij de assist op Pany, die hard uithaalde voor de 2-0.

Niet weggespeeld

Waar keeper Kuijk zijn ploeg goed op been hield de hele wedstrijd, luidde een foutje van hem vlak na rust de volgende Portugese treffer in. Pany haalde uit van afstand en de Oranje-goalie zag de bal door zijn benen in het doel belanden.

Nederland bleef verreweg de onderliggende partij, maar wat zal overheersen is dat de ploeg van Tjaden niet helemaal werd weggespeeld door de grootmacht uit het zaalvoetbal.

Vlak voor tijd wist Nederland zelfs op het scorebord te komen via Lahcen Bouyouzan. Jamal El Ghannouti zag de Portugese doelman André Sousa ver voor zijn doel staan, haalde uit van ver en zag de bal op de lat belanden. Bouyouzan ramde de rebound hard in het zo goed als lege doel.

In de laatste minuut tilde Portugal de stand naar 4-1 toen laatste man Mats Velseboer de bal verspeelde aan Afonso, die simpel in het lege doel kon tikken.

"We kunnen trots zijn", reageerde doelpuntenmaker Bouyouzan na afloop. "Ze zijn zo goed omdat zij full-prof zijn. Ze trainen elke dag twee keer, wij niet, moeten ernaast nog werken. Je ziet dat ze fitter zijn en straffen meteen alles af."

'Kwartfinales haalbaar'

"Portugal is een team van wereldklasse", moest Tjaden erkennen. "Wat mij wel tegenvalt zijn de momenten vlak voor rust en vlak voor het einde", doelend op de eerste goal van Pany en de fout van Velseboer. "We waren verdedigend prima in orde, maar als we de bal wat langer in de ploeg kunnen houden, dan wordt het wat interessanter."

Vooruitkijkend naar het cruciale duel met Servië is Tjaden duidelijk. "De kwartfinale is heel realistisch. Los van het resultaat hebben we het vandaag prima gedaan. Als we de motivatie en de spirit van de wedstrijd tegen Oekraïne weer op kunnen brengen, heb ik er alle vertrouwen in dat wij de kwartfinales gaan bereiken."

Bekijk hieronder de reacties van Max Tjaden, Mats Velseboer, Lahcen Bouyouzan.

STER reclame