Regerend wereldkampioen Jeffrey Herlings BSR Agency

Slecht nieuws voor de fans van MXGP-wereldkampioen Jeffrey Herlings. De grand prix in Oss is geschrapt uit de herziene motocross-kalender. Juist in het seizoen dat er naast Herlings nog vier Nederlanders tot de MXGP-coureurs behoren.

Oorspronkelijk stond de race gepland op 27 maart, maar bij het bekendmaken van de nieuwe WK-kalender bleek dat er helemaal geen wedstrijd op Nederlandse bodem gepland staat dit jaar. Problemen met vergunningen blijken de reden daarvoor te zijn.

Natuur en nieuwe regelgeving

De organisator van de race op het Oss Motocross Circuit is het bedrijf Top Events. Het sloot vorig jaar een overeenkomst voor vijf jaar met promotor Infront Moto Racing en de gemeente Oss, maar die laatste blijkt nu toch niet mee te werken.

Algemeen directeur van Top Events, Ebert Dollevoet, is dan ook verbaasd. "Ik denk dat ze iets te enthousiast waren bij de gemeente. Ze dachten even leuk een groot evenement voor vijf jaar binnen te slepen, maar hebben toen niet goed naar de regelgeving gekeken, zo lijkt het".

Bekijk in de video hieronder hoe Jeffrey Herlings vorig jaar op spectaculaire wijze zijn tweede MXGP-wereldtitel binnensleepte:

Herlings pakt in allerlaatste manche de leiding en rijdt WK-titel naar huis Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De problemen lijken vooral te zitten op het gebied van natuur en milieu, maar Dollevoet wil daar nog niet te veel over kwijt. "Ik ga ergens volgende week nog zitten met de lokale overheden. Dan hoop ik dat we er alsnog uit komen."

"Ik ga niemand op de teentjes trappen, maar het moge duidelijk zijn dat nieuwe regelgeving meespeelt. Onder andere op het gebied van natuur. Daarbij heeft de sport niet altijd de reputatie mee, dat zal ook wel een rol spelen. Maar op dit moment ben ik vol hoop en vertrouwen dat het toch nog goed komt".

Ook geen race meer in Valkenswaard

Tot 2020 reden de motocrossers ook nog een race in Valkenswaard, maar die wedstrijd is ook door problemen met vergunningen van de kalender verdwenen.

Wij gaan alles proberen om dit nog terug te draaien. De Grand Prix in Oss hoort gewoon op de kalender.

Patrice Assendelft, algemeen directeur KNMV

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging had geen inspraak in de beslissing van de gemeente. Patrice Assendelft, algemeen directeur van het KNMV, voelt zich dan ook gepasseerd. "We zijn totaal verrast. Helaas zijn wij niet bij het besluit betrokken. Het is beschamend dat het land van de wereldkampioen dit jaar geen grand prix mag organiseren".

Ook Assendelft denkt dat het besluit desondanks nog niet helemaal definitief is. "Er gaat echt nog wel wat veranderen op de kalender. Wij gaan alles proberen om dit nog terug te draaien. De Grand Prix in Oss hoort gewoon op de kalender en er is duidelijk iets mis gegaan bij de aanvraag, ik hoop dat dit nog teruggedraaid wordt."

Het is nog niet bekend wanneer het definitieve besluit wordt genomen over de race op De Witte Ruijsheuvel, zoals het circuit in Oss ook wel wordt genoemd.

STER reclame