Strijders van de SDF-militie tijdens een patrouille in Hasakah
NOS Nieuws

Na dagen vechten claimt Koerdische militie herovering IS-gevangenis

Na bijna een week strijd is de belegerde IS-gevangenis in Noordoost-Syrië weer heroverd, zegt de Koerdische militie SDF. Volgens de Koerden zijn er ruim 200 jihadisten en 30 bewakers gedood bij de grootschalige uitbraakpoging.

Het offensief in en rondom de stad Hasakah wordt beschouwd als de grootste aanval van IS sinds de val van het kalifaat. De laatste IS-aanvallers die zich nog in de gevangenis verschansten hebben zich overgegeven, twittert een woordvoerder van de SDF-militie.

De SDF heeft niets bekendgemaakt over slachtoffers onder de honderden kinderen en minderjarigen in het cellencomplex. In eerdere berichten werd gezegd dat jihadisten kinderen als levend schild hadden gebruikt.

Ook onduidelijk is of, en zo ja hoeveel gevangenen zijn ontsnapt. Terreurgroep Islamitische Staat claimde eerder deze week dat er honderden leden waren bevrijd.

Beelden van de herovering van de IS-gevangenis:

Koerdische troepen heroveren IS-gevangenis

In de gevangenis zitten duizenden mensen vast. Een deel van hen is voormalig lid van IS, onder meer uit Europese landen, al dan niet met vrouw en kinderen. Andere gevangenen zeggen dat ze onterecht vastzitten, omdat ze geprotesteerd hebben tegen de Koerdische bevelhebbers of weigerden zich bij de strijdgroep aan te sluiten. De SDF bestrijdt dat.

Hier ligt de gevangenis:

IS-gevangenis, locatie

Strijders en ex-leden van de terreurorganisatie lanceerden vorige week donderdag een aanval op de gevangenis. Zowel van binnenuit als vanuit omliggende wijken vielen gewapende mannen het cellencomplex aan. Daarbij werden ook autobommen ingezet en uiteindelijk kwamen Amerikaanse troepen de SDF te hulp.

Tikkende tijdbom

Met steun van de VS bewaakt de Koerdische militie al jaren de gevangenissen voor jihadisten in Syrië. De SDF heeft steeds herhaald dat landen zoals Nederland hun Syriëgangers weer terug moeten nemen, maar dat is niet of nauwelijks gebeurd. Ook hamert de militie er steeds op dat hun strijders de bewaking van de overvolle gevangenissen op termijn niet kunnen volhouden.

Experts omschrijven de situatie in de IS-gevangenissen als een tikkende tijdbom. Zo'n 12.000 volwassenen en minderjarigen leven er in mensonterende omstandigheden, stellen mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl