Syriërs ontvluchten hun huizen in de buurt van de gevangenis
NOS Nieuws

Gevechten rond IS-gevangenis houden aan, 'honderden jihadisten ontsnapt'

De strijd tussen Islamitische Staat en Koerdische bewakers van de troepenmacht SDF bij de gevangenis in Noordoost-Syrië waar IS-strijders vastzitten, houdt nog altijd aan. Enkele tientallen militanten hebben zich verschanst in een vleugel van de gevangenis en in aangrenzende gebouwen, meldt persbureau AP.

Een onbekend aantal jihadisten is ontsnapt. Minstens 27 door de VS gesteunde strijders van de SDF zijn gedood. Een SDF-woordvoerder zegt tegen AP dat IS-terroristen gisteren twee aanvallen zijn gepleegd op de gevangenis, de grootste IS-gevangenis in Syrië. Volgens hem zijn ze allebei afgeslagen.

Tussen de 150 en 200 militanten zouden zich verschanst hebben in de noordelijke vleugel van de gevangenis en een aangrenzende woonwijk. Een andere woordvoerder van de Koerdische strijdkrachten zegt dat IS-strijders honderden minderjarigen die ook in de gevangenis zitten als menselijke schild hebben gebruikt.

De aanval op de gevangenis heeft grote gevolgen voor de omgeving. Bewoners zijn het gebied rond de gevangenis ontvlucht, in delen van Hasakah is een stadsoorlog gaande. De elektriciteit en internetverbindingen zijn grotendeels afgesloten, waardoor het moeilijk is om zaken te verifiëren.

Unicef maakt zich zorgen over de situatie van de gedetineerde kinderen. De VN-kinderrechtenorganisatie roept op tot hun vrijlating en waarschuwt dat het geweld zich zou kunnen uitbreiden naar andere gevangenissen of kampen met gezinnen en kinderen van vermoedelijke IS-leden in Syrië. Volgens de organisatie gaat het om 850 kinderen.

Het is niet te bevestigen hoeveel kinderen er precies in de gevangenis zitten. Ook komen er tegenstrijdige berichten binnen over het exacte aantal slachtoffers aan beide kanten en de situatie in Hasakah nu.

Zware gevechten rondom IS-gevangenis Syrië

Donderdag vielen ruim honderd zwaarbewapende IS-militanten de gevangenis in Hasakah aan, waar duizenden IS'ers vastzitten. In vier dagen tijd zijn daarbij zeker 136 doden gevallen, meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gisteren.

Onder de doden zijn volgens het Observatorium 84 IS-strijders en 45 bewakers en leden van antiterrorisme-eenheden. Ook zouden er zeven burgers zijn omgekomen. Volgens de organisatie zijn honderden IS-gevangenen ontsnapt, van wie een deel inmiddels weer is aangehouden.

IS beweert dat de afgelopen dagen meer dan 800 jihadisten uit de gevangenis zijn ontsnapt. Ook zou IS tientallen bewakers gevangen hebben genomen. Koerdische strijders proberen de gevangenis weer onder controle te krijgen met de hulp van de Amerikanen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl