Portret van Frits Bolkestein en Soumaya Sahla.
NOS NieuwsAangepast

Soumaya Sahla betuigt spijt, legt werkzaamheden voor VVD neer

Soumaya Sahla stopt als tafelvoorzitter terrorisme en radicalisering bij de VVD, maar ze blijft wel lid van de partij. Dat schrijft ze in een verklaring.

"De afgelopen weken is veel commotie ontstaan over mijn persoon en mijn verleden", schrijft Sahla. "Ik betreur de keuzes die ik heb gemaakt ten diepste en iedereen in mijn omgeving weet dat van me. (...) Ik constateer nu dat het goed is deze spijt ook publiekelijk uit te spreken."

Sahla werd als lid van de Hofstadgroep veroordeeld voor verboden wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ze heeft zo'n drie jaar, van 2005 tot 2008, gevangen gezeten.

Dodenlijst

In het debat over de regeringsverklaring, vorige week, haalde PVV-leider Wilders uit naar de VVD. Hij vroeg zich af hoe het kon dat een voormalig lid van de Hofstadgroep een adviserende rol had gekregen bij de VVD. Wilders was daar woedend over, mede omdat hij bij die terroristische organisatie op de dodenlijst stond.

Op Twitter reageert de PVV-leider dat wat hem betreft Sahla's VVD-lidmaatschap afgenomen zou moeten worden:

Waarnemend partijvoorzitter Onno Hoes zegt dat de verklaring van Sahla het ongemak bij de partij wegneemt. "Dat ongemak zat hem in de combinatie van haar coördinerende rol in het thematisch netwerk en het geen publiekelijk spijt hebben betuigd voor haar daden in het verleden."

Hoes zegt dat de VVD te lang heeft gewacht zich over de kwestie te buigen. "Dat nemen wij onszelf kwalijk."

VVD-fractievoorzitter Hermans legt uit waar het "ongemak" over de kwestie-Sahla bij de VVD zit:

Hermans over Sahla

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl