Egan Bernal EPA

Voormalig Tourwinnaar Egan Bernal heeft een succesvolle operatie aan zes ruggenwervels ondergaan, nadat hij zondag tijdens een trainingsrit tegen een stilstaande bus was gebotst. De Colombiaanse wielrenner herstelt nu op de intensive care van een ziekenhuis in Bogota.

"De neurologische ingreep is succesvol verlopen", meldde het ziekenhuis na de operatie aan zes ruggenwervels. Eerder al was Bernal geopereerd aan zijn been.

Zijn ploeg Ineos liet in een bericht op Twitter weten dat de situatie van Bernal stabiel is.

Bernal was met ploeggenoten aan het trainen in de buurt van zijn woonplaats Zipaquira toen hij op een bus botste. De bus was gestopt om passagiers eruit te laten, maar dat had de Ineos-renner te laat in de gaten.

Aanvankelijk werd gedacht dat de verwondingen van de winnaar van de Tour de France van 2019 en de Giro d'Italia van 2021 meevielen. Maar inmiddels is duidelijk dat de Colombiaan breuken in zijn dijbeen, knieschijf, ruggenwervel en ribben heeft opgelopen. Daarnaast heeft hij een geperforeerde long en blessures aan borst en nek.

Maandagavond werd in twee afzonderlijke operaties zijn dijbeen en zijn wervelkolom gestabiliseerd. Bernal blijft voorlopig op de intensive care.

Collega's leven mee

Voor dit jaar had Bernal zijn zinnen gezet op de Ronde van Frankrijk. Het plan was om in de Tour de La Provence, een Franse meerdaagse koers die op 10 februari begint, de eerste wedstrijdkilometers te maken. In plaats daarvan wacht hem waarschijnlijk een lange revalidatie.

Intussen regent het steunbetuigingen van collega's uit de wielerwereld, zoals Chris Froome. Froome had in 2019 zijn zinnen gezet op zijn vijfde Tourzege, maar zag die droom uiteenspatten na een zware val in de verkenning van een tijdrit in het Critérium du Dauphiné.

Froome wachtte een maandenlange revalidatie en kwam niet meer terug op zijn oude niveau. De Tour werd die zomer gewonnen door Bernal.

Ook Nairo Quintana, Rigoberto Urán en Miguel Ángel López leven mee met hun onfortuinlijke landgenoot. 'Sterkte kampioen', schrijft Tadej Pogacar, de winnaar van de laatste twee Tours.

Wielerjournalist Neal Rogers verwijst op Twitter naar een bijzonder moment in de Giro van 2021, waarop rozetruidrager Bernal op een moeilijk moment wordt aangemoedigd door ploeggenoot Dani Martinez.

STER reclame