Rafael Nadal heeft zich in een hoogstaand tennisgevecht geplaatst voor de halve finales op de Australian Open. Denis Shapovalov knokte zich uit geslagen positie terug, maar uiteindelijk trok de Spanjaard aan het langste eind: 6-3, 6-4, 4-6, 3-6, 6-3.

Er werden in totaal 94 winners geslagen. In de partij van ruim vier uur liepen de emoties soms hoog op, met een opmerkelijke tirade van Shapovalov als hoogtepunt.

Australian Open: Nadal in vijf sets langs Shapovalov

Aanvankelijk leek Nadal zijn winnende reeks met slechts een verloren set probleemloos voort te gaan zetten, maar aan het eind van de derde set kwam ineens de klad erin bij de voormalig nummer één van de wereld. De eerste break van Shapovalov leverde hem meteen setwinst op.

Shapovalov ergerde zich intussen groen en geel aan Nadal, die volgens de Canadees te veel tijd nam bij de rustpauzes. Nadat hij de eerste set kansloos had verloren, richtte hij zich in felle bewoordingen tot de scheidsrechter.

Corrupte scheidsrechters

"Jullie zijn allemaal corrupt", riep Shapovalov tot twee keer toe. "Ik sta hier al 45 seconden en Nadal is nog steeds niet klaar om te spelen. Je moet hem erop aanspreken."

De dienstdoende umpire greep niet in en kreeg later in de partij ook bezoek van een mopperende Nadal, die het duel in de vierde set helemaal uit handen leek te geven. Op 5-3 verspeelde hij twee breakpoints (15-40) om terug te komen in de set.

Halve finales mannen

Matteo Berrettini - Rafael Nadal
Jannik Sinner/Stefanos Tsitsipas - Félix Auger-Aliassime/Daniil Medvedev

Shapovalov sloeg drie punten op rij, maar benutte zijn breakkans in de openingsgame van de beslissende set niet. Daarna vond Nadal zijn adem terug en gaf hij het initiatief na een break in de tweede game niet meer uit handen, waarna hij werd getrakteerd op een staande ovatie van het publiek. Shapovalov sloopte na afloop eerst zijn racket voordat hij Nadal feliciteerde.

Nadal, die zich tijdens de wedstrijd een paar keer liet behandelen, heeft nu een extra dag om aan te sterken. De 35-jarige Spanjaard gaf na afloop te kennen flink last te hebben gehad van zijn maag.

Primeur voor Berrettini

In de jacht op zijn 21ste grandslamtitel (en pas zijn tweede in Melbourne) treft Nadal in de halve finales Matteo Berrettini, die als eerste Italiaan tot de laatste vier bij de Australian Open doordrong. Hij versloeg Gaël Monfils en hun partij verliep identiek aan de eerste kwartfinalepartij.

De Italiaan had ruim 4,5 uur langer op de baan gestaan dan Monfils, maar daar was in het begin niets van te merken. Berrettini dicteerde de rally's en gaf de Fransman daardoor nauwelijks kans zijn mindere backhand te bestoken.

Matteo Berrettini EPA

In de eerste twee sets had Berrettini, die beide eerdere onderlinge partijen had gewonnen, voldoende aan één break om de set binnen te halen. Hij kreeg vroeg in set drie kansen om een voortijdige knock-out uit te delen, maar liet dat na. Monfils liet zijn afwachtende spel varen en ging aanvallender spelen.

Die tactiek loonde, want Monfils brak de Italiaan kort daarna, denderde door naar setwinst, overklaste Berrettini zo nu en dan en kwam langszij in sets. Hij genoot wellicht iets te lang na en leverde z'n eerste opslagbeurt prompt in. Berrettini herrees, brak de Fransman nogmaals en op zijn derde matchpoint sloeg hij toe.

Beide halve finales worden op vrijdag gespeeld.

STER reclame