Kameroen viert de 1-0 van Karl Toko Ekambi (midden) tegen Comoren

Kameroen verslaat keeperloze Comoren, weergaloze vrije trap M'Changama

Kameroen heeft in de achtste finales van de Afrika Cup met 2-1 gewonnen van debutant de Comoren. Dat was gezien het wedstrijdverloop een beschamende zege.

Voorafgaand aan de wedstrijd kwamen fans in het gedrang bij de ingang van het stadion. Een official meldde aan persbureau AP dat er minstens zes doden zijn gevallen. Ook zijn er tientallen gewonden.

Een Ghanees televisiestation zette op Twitter een video online van het gedrang bij het stadion:

De door corona geplaagde Comoren moesten noodgedwongen een veldspeler in het doel zetten omdat de overgebleven keeper Ali Ahamada nog in quarantaine zat.

Vele besmettingen

De Comoren hadden vanwege de besmettingen binnen het team, in totaal negen spelers en drie stafleden, geen getrainde keepers meer beschikbaar, waardoor Chaker Alhadhur het keepershirt moest aantrekken.

En de linksback wist zijn doel tot en met de 29ste minuut schoon te houden, totdat Olympique Lyonnais-spits Karl Toko Ekambi de score met een geplaatst schot opende.

Gelegenheidsdoelman Chaker Alhadhur van Comoren, inclusief geïmproviseerd rugnummer

De goal kwam niet helemaal uit de lucht vallen omdat Kameroen door de rode kaart van Comoren-verdediger Nadjim Abdou, die na harde overtreding was weggestuurd, al na zeven minuten met een man meer speelde.

Kameroen, met onder anderen Ajax-keeper André Onana in de gelederen, had moeite om de wedstrijd naar zich toe te trekken, mede dankzij een aantal knappe reddingen van Alhadhur.

Vijfvoudig kampioen Kameroen kwam in de zeventigste minuut via Vincent Aboubakar op 2-0, maar daarmee was de wedstrijd nog niet gespeeld.

Schitterende vrije trap

De mooiste goal van de avond kwam namelijk op naam van de Comoren toen Youssouf M'Changama een vrije trap van ruim dertig meter kiezelhard achter Onana wist te schieten. Het zou daar uiteindelijk bij blijven.

In de kwartfinales speelt Kameroen weer tegen een debutant: Gambia. De nummer 150 van de wereld versloeg Guinee eerder op de avond met 1-0.