NOS Voetbal

Feyenoord-aanwinst Bassett kreeg advies van Namli en Berhalter: 'Dit is wat ik wil'

Cole Bassett, de nieuwe Amerikaanse speler van Feyenoord, wacht nog op zijn werkvergunning en kan dus nog niet laten zien wat hij kan. Maar de 20-jarige winteraanwinst is wel al uitstekend op de hoogte van zijn nieuwe club, mede door advies van de Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter en Younes Namli, met wie hij samen bij Colorado Rapids voetbalde.

Cole Bassett: "Als Feyenoord zich meldt, is het moeilijk om nee te zeggen"

Vorige week maakte Bassett de overstap van Colorado Rapids naar Feyenoord, dat hem voor anderhalf seizoen huurt met een optie tot koop. Hij doorliep de jeugdopleiding in Colorado, maakte voor de Rapids 13 doelpunten in 75 MLS-duels en debuteerde vorige maand - met een doelpunt - voor het nationale team. In Europa hoopt hij zich nu verder te ontwikkelen.

Maar waarom viel de keuze op Rotterdam-Zuid? "Als Feyenoord zich meldt, is het moeilijk om nee te zeggen. Het is zo'n grote club met een geweldige historie", vertelt Bassett.

Advies van Namli en Berhalter

De aanvallende middenvelder liet zich van tevoren uitgebreid inlichten door Younes Namli, de afgelopen jaren zijn ploeggenoot in Colorado en tegenwoordig spelend voor Sparta, de eerstvolgende tegenstander van Feyenoord.

"Younes heeft me veel verteld over de Nederlandse competitie, waar hij onder meer bij PEC Zwolle heeft gespeeld. We hebben samen wedstrijden gekeken en hij zei dat de eredivisie goed voor me zou zijn, vooral aanvallend gezien. Het wordt wel een leerproces, want het is hier heel anders dan in de MLS. In de Amerikaanse competitie krijg je veel meer ruimte. Maar het is een stap die ik in mijn ontwikkeling moet maken."

Ook bij de Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter heeft Bassett informatie ingewonnen. Berhalter was in de jaren negentig als voetballer actief in Nederland en voetbalde bij het toenmalige FC Zwolle samen met Feyenoord-trainer Arne Slot.

Cole Bassett in actie tijdens zijn debuut voor het Amerikaanse team in een oefenduel met Bosnië en Herzegovina

"Ze hebben telefonisch met elkaar gesproken en dat zal zeker geholpen hebben. Gregg zei me dat het een goede stap voor me zou zijn, om te kijken hoe mijn ontwikkeling verdergaat. Ik wilde niet stil blijven staan in de MLS, ik wil beter worden."

Bassett heeft tijdens zijn research speciaal op Guus Til gelet, die momenteel op zijn positie speelt en dit seizoen wordt gehuurd van Spartak Moskou. "Zijn spel lijkt erg op dat van mij. Orkun Kökcü en Fredrik Aursnes zijn meer aan de bal en bepalen het spel. Dat kan ik ook, maar spelen in de half space (de zone tussen de as en de zijkant van het veld, red.) en proberen doelpunten te maken, is wat ik graag doe."

Ambitieus

Feyenoord heeft Bassett aangetrokken voor de langere termijn, maar de Amerikaan is ambitieus. "Het is fijn dat ze me de tijd geven en niet verwachten dat ik er meteen sta en in mijn eerste jaar tien goals maak. Maar als speler wil ik niet op de bank zitten. Mijn doel is om me hier snel aan te passen aan het nieuwe land en de speelstijl. En dan wil ik zo snel mogelijk in het team komen."

Cole Bassett

Zo snel mogelijk in een volle Kuip staan, dat is zijn streven. Dat de supporters in Rotterdam ook kritisch kunnen zijn als het minder gaat, is bekend bij Bassett.

"In de Verenigde Staten zijn de fans niet zo kritisch. Ik ben gewend aan 15.000 fans op de tribune, hier zitten er 50.000. Daar zal ik aan moeten wennen, maar het is ook wat ik wil. Ik wil goed presteren voor deze club. Ze zullen soms kritisch zijn, want ze willen goede prestaties zien en ze willen winnen. Maar dat is voetbal. Ik kan niet wachten om hier te spelen, want dit is wat ik wil."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl