
CIDI: excuses gepast voor Nederlandse die Hitlergroet bracht bij Auschwitz
Een Nederlandse vrouw is gistermiddag in Polen opgepakt omdat ze bij het voormalig concentratiekamp Auschwitz de Hitlergroet bracht. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) denkt niet dat het om een door de vrouw geplande actie gaat. "Het is eerder een ondoordachte en bijzonder ongevoelige actie bij het maken van een foto."
De 29-jarige vrouw bracht de Hitlergroet voor de poort waarop de bekende zin Arbeit Macht Frei staat. Haar 30-jarige man maakte op dat moment een foto van haar. Twee bewakers zagen het gebeuren.
Tegen de politie verklaarde de Nederlandse dat het ging om "een slechte grap". Na verhoor kreeg de vrouw - die niet bij naam is genoemd - een boete opgelegd. Ze heeft schuld bekend en de straf geaccepteerd, meldt het Poolse persbureau PAP.
"Ik ben blij om te lezen dat deze mevrouw zelf begrijpt dat het een slechte grap is geweest, maar het is jammer dat ze zichzelf niet verontschuldigt", zegt directeur Hanna Luden van het CIDI.
Het is niet de eerste keer dat buitenlanders de Hitlergroet brengen en daarvoor gestraft worden. In 2013 kregen twee Turkse studenten elk zes maanden gevangenisstraf en een boete voor een soortgelijke nazigroet in Auschwitz. Er vinden vergelijkbare voorvallen plaats bij andere voormalig concentratiekampen en bij het Holocaustmonument in Berlijn.
In oktober vorig jaar brachten onbekenden antisemitische leuzen aan op negen barakken in Auschwitz. Het Auschwitz Museum noemde het "een schandelijke aanval op het symbool van een van de grootste tragedies in de geschiedenis van de mens".
"Het duidt allemaal op een groot gebrek aan kennis en innerlijk begrip van de gruwelijkheden van die periode", zegt Luden. "Dat moeten we aanpakken door dit soort acties te gebruiken als hefboom om meer voorlichting te geven over de Holocaust."
We maakten eerder deze video over de gruwelijkheden van Auschwitz:
In Auschwitz kwamen in de Tweede Wereldoorlog meer dan 1,1 miljoen mensen om het leven, voornamelijk Joden, maar ook Sinti, Roma, homoseksuelen en politieke gevangenen.
Sovjettroepen bevrijdden het kamp eind januari 1945. Dat is aanstaande donderdag, op 27 januari, precies 77 jaar geleden. In 2005 stelden de Verenigde Naties 27 januari in als wereldwijde herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust.
Oekraïens Openbaar Ministerie ziet patroon in deportatie burgers naar Rusland
Oekraïners die onder dwang naar Rusland werden gevoerd en vandaaruit wisten te vluchten naar de EU, vertellen vergelijkbare verhalen.
- liveblog
G7 wil graanexport op gang krijgen • Opnieuw afsplitsing Oekraïense kerk van Moskou
In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
'Lyman niet meer in handen van Oekraïne', Rusland rukt op in de Donbas
Volgens het Russische ministerie van Defensie is de Oost-Oekraïense stad volledig ingenomen.