Het kantoor van regeringspartij MPP werd gisteren geplunderd AFP

President Roch Kaboré van Burkina Faso is opgepakt en wordt vastgehouden door opstandige militairen, zeggen verschillende bronnen tegen internationale persbureaus. Daarmee lijkt het erop dat er in het West-Afrikaanse land een staatsgreep is gepleegd.

De militairen zijn al maanden gefrustreerd omdat ze te weinig kunnen doen tegen radicaal-islamitische milities, die veelal banden hebben met IS of al-Qaida. Geregeld worden er militairen of burgers gedood. Meer dan een miljoen Burkinezen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld.

Kaboré wordt verweten dat hij het leger onvoldoende steunt. Een militair zei in een telefoongesprek met persbureau AP dat de regering geen binding meer heeft met het leger en dat er daarom een militair bewind moet komen. Eerder deze maand werden verschillende militairen opgepakt omdat ze een couppoging zouden beramen.

Gisteren ontkende de minister van Defensie de aantijgingen nog. Zijn reactie en de ongeregeldheden in beeld:

'Het staatshoofd is niet gevangengenomen', zegt minister Burkina Faso

Afgelopen weekend was het onrustig in de hoofdstad Ouagadougou. Demonstranten gingen de straat op om steun aan het leger te betuigen en het vertrek van Kaboré te eisen. Het hoofdkwartier van zijn partij werd geplunderd, waarop de regering een avondklok instelde.

Rond het presidentieel paleis werden veel schoten gehoord. De regering zei gisteravond nog dat de situatie onder controle was en dat er geen sprake was van een staatsgreep, maar vannacht gingen de vuurgevechten door.

Vanochtend waren bij het paleis auto's van de presidentiële colonne te zien die doorzeefd waren met kogels. Op één auto zaten bloedspetters, meldt persbureau Reuters.

Een kaartje van Burkina Faso:

Burkina Faso NOS

Waar de president nu zit, is niet bekend. Militairen zeggen tegen AP dat hij op een veilige plek wordt vastgehouden.

Kaboré trad aan in 2015. Hij won toen de verkiezingen nadat een volksopstand een einde had gemaakt aan het bewind van Blaise Compaoré, die 27 jaar aan de macht was geweest. In 2020 werd Kaboré herkozen.

STER reclame