Apneu-apparaat van Philips.
NOS NieuwsAangepast

Apneu-apparaten en toeleveringsproblemen blijven omzet Philips drukken

Onder meer door toeleveringsproblemen en de terugroep- en herstelactie van slaapapneu-apparaten heeft Philips afgelopen jaar minder omzet gemaakt.

In de laatste drie maanden van 2021 daalde de omzet met zo'n 10 procent. Over het hele jaar 2021 haalde het bedrijf een omzet van zo'n 17,2 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 17,3 miljard euro. De winst komt uit op 612 miljoen euro, een jaar eerder was dat nog 999 miljoen euro.

De problemen blijven aanhouden, verwacht het bedrijf, waardoor ook in de eerste drie maanden van dit jaar de omzet lager zal uitvallen. In de tweede helft van dit jaar zullen de resultaten herstellen, verwacht Philips.

Apneu-apparaten

De problemen rondom de apneu-apparaten van Philips drukken de resultaten. Bij patiënten met slaapapneu stokt de ademhaling tijdens het slapen. Philips verkoopt machines die ervoor zorgen dat de ademhaling doorgaat. Maar deze apparaten zijn dit jaar teruggeroepen, omdat patiënten schadelijke schuimdeeltjes en gassen konden inademen bij gebruik.

Voordat Hans Schoevers zijn slaapapneu-apparaat 's nachts gebruikte, stokte zijn adem 25 keer per uur. Inmiddels slaapt hij beter dan vroeger maar zijn er andere gezondheidsklachten voor in de plaats gekomen.

Hans is apneupatiënt: 'Stoppen met dit apparaat is gevaarlijker voor mij'

Sommige patiënten zeggen dat ze gezondheidsklachten hebben overgehouden aan het gebruik van de apparaten, en in de Verenigde Staten zijn verschillende rechtszaken aangespannen. Ook in Nederland is Philips aansprakelijk gesteld door een groep waar inmiddels 100 apneupatiënten bij zijn aangesloten. Sommige patiënten hebben gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen of longkanker, en vrezen dat dat kan komen door de apparaten.

"Daar heb ik zo mijn inzichten over dat dat waarschijnlijk niet zo is", zegt bestuursvoorzitter van Philips Frans van Houten in het NOS Radio 1 Journaal, "Maar ik realiseer me dat we eerst alle testen moeten afronden en bewijzen moeten hebben van onafhankelijke testhuizen voordat we die vraag definitief kunnen beantwoorden."

Philips laat onderzoek doen door externe experts. Volgens Philips is het op basis van de eerste onderzoeksresultaten naar de gassen niet de verwachting dat gebruik van deze apparaten tot langdurige gezondheidsproblemen van patiënten leidt.

"Ik denk dat we zo langzamerhand meer begrip beginnen te krijgen van wat echt de risico's zijn. Nogmaals, het is een hele vervelende situatie en we werken zo hard als we kunnen om het op te lossen." Er worden nog aanvullende tests gedaan, ook naar het effect van de schuimdeeltjes.

'Al vanaf 2015 sterke signalen'

Uit een onderzoek dat de Amerikaanse toezichthouder, de FDA, in november publiceerde, bleek dat Philips al eerder sterke signalen kreeg dat de apneu-apparaten mogelijk gevaarlijk konden zijn.

Zo zouden er sinds 2008 al duizenden klachten binnen zijn gekomen en zou Philips in 2015 al aan de fabrikant hebben gemeld dat er problemen waren met het schuim. Volgens Van Houten is het achteraf altijd makkelijk om de patronen te zien. "Hadden we eerder moeten reageren, daar kunnen we over debatteren. Toen deze informatie bij mij terechtkwam in het eerste kwartaal van 2021 hebben we onmiddellijk actie ondernomen."

Volgens Philips waren er in de jaren hiervoor weinig klachten, en zijn die op individueel niveau behandeld. Daarnaast benadrukte het bedrijf in een reactie samenwerking te verlenen aan het onderzoek van de FDA.

Winst

Philips maakte dit jaar minder omzet, maar de winst was wel flink hoger dan een jaar eerder, dankzij de winst op de verkoop van de tak voor huishoudelijke artikelen. Onderaan de streep bedroeg de winst afgelopen jaar 3,3 miljard euro, ten opzichte van 1,2 miljard euro in 2020.

Zonder die verkoopwinst daalde de winst onder meer door de terugroepactie van apneuapparaten. De problemen met de slaapapparatuur drukten de winst met 719 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl