VVD-politicus Remkes bij het debat over de formatie ANP

Ex-informateur en VVD-politicus Johan Remkes vindt dat Tweede Kamerleden in het openbaar geen kritiek moeten uiten op hun voorzitter. Dat moet achter de schermen gebeuren. "Een Kamervoorzitter moet onverkort worden gesteund", zei Remkes in het tv-programma Buitenhof.

Hij reageerde op de discussie die afgelopen week ontstond over de rol van voorzitter Bergkamp tijdens debatten met harde persoonlijke aanvallen.

Dinsdag, in het debat over de regeringsverklaring, ontstond een grimmige sfeer toen PVV-leider Wilders de houding van VVD-minister Yesilgöz vanwege haar dubbele nationaliteit in twijfel trok en fulmineerde over het hoofddoekje van D66-Kamerlid Sahla en het terroristische verleden van haar zus Soumaya, die nu adviseur zou zijn van de VVD. Zijn woorden gingen veel partijen te ver. Onder anderen GroenLinks-leider Klaver vroeg Bergkamp om in te grijpen. Het lid Omtzigt vond dat het geen zin had er telkens wat van te zeggen zonder een gele of rode kaart te trekken.

Kijk hier hoe Kamerleden vragen om ingrijpen;

Kamerleden verzoeken voorzitter dringend om in te grijpen

Bergkamp benadrukt dat ze Wilders wel heeft aangesproken en dat ze normen stelt. Ze wil op een ander tijdstip verder praten over de verruwing tijdens debatten.

Plasje

Remkes uitte in het tv-programma Buitenhof kritiek op de aanpak van de Kamerleden de afgelopen week. Een Kamervoorzitter heeft steun nodig. "Je moet haar rol in het openbaar niet ter discussie stellen."

Remkes vindt dat Kamerleden beter moeten nadenken over hun eigen werkwijze en hun manier van vragen stellen. VVD-fractievoorzitter Hermans kreeg 3,5 uur allerlei vragen. "Het was een gênante vertoning. Iedereen moest zijn plasje doen," aldus Remkes.

Donderdag bij het coronadebat greep Bergkamp overigens steviger in. Ze ontnam het FvD-Kamerlid Van Meijeren het woord toen hij opriep tot wetteloosheid. Bergkamp zei hem dat dergelijke oproepen niet zijn toegestaan in de Tweede Kamer.

Kijk hier naar de discssie tussen Van Meijeren en Bergkamp

Kamervoorzitter schorst de vergadering

Remkes hoopt dat het debat in de Tweede Kamer beter wordt gevoerd. Samen met Wouter Koolmees keek hij in Buitenhof terug op de formatie van het kabinet-Rutte IV. Over de persoonlijke aanval van D66-leider Kaag op Rutte, begin september was hij "not amused", zei hij. "Dit is wel een hele valse start", aldus Remkes.

Dat er vanuit D66-kringen opmerkingen tegen de pers werden gemaakt over het drankgebruik van Remkes, heeft hem "vanzelfsprekend" geraakt, zei hij op een vraag hierover. Hij wil er verder "geen woord aan vuil maken." Remkes: "In Den Haag is er een cultuur van elkaar kapot maken en niet heel laten."

STER reclame