De hoogste marinebaas van Duitsland is opgestapt nadat hij in opspraak was geraakt door uitspraken over Vladimir Poetin en Oekraïne. Kay-Achim Schönbach had in een video gezegd dat de Russische leider respect verdient en dat Oekraïne het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim nooit zal terugkrijgen.

"Wat hij echt wil, is respect", zegt Schönbach in de op YouTube verschenen video over Poetin. "Iemand respect geven kost weinig, zelfs niets. Het is makkelijk hem het respect te geven dat hij vraagt - en waarschijnlijk ook verdient."

Schönbach maakte zijn opmerkingen tijdens een openbare discussie in India:

Over de in 2014 door Rusland geannexeerde Krim zei Schönbach dat die nooit meer bij Oekraïne zal komen. "Het Krim-schiereiland is weg, het zal nooit terugkomen, dat is een feit", aldus de vice-admiraal. Dat is in tegenspraak met het westerse standpunt dat de annexatie onacceptabel is en moet worden teruggedraaid.

Het ministerie van Defensie in Berlijn meldde dat zijn opmerkingen niet in overeenstemming zijn met het standpunt van de regering. "Admiraal Schönbach zal de gelegenheid krijgen zijn mening toe te lichten tegenover de defensiechef", aldus een woordvoerder eerder vandaag.

Schönbach liet daarop weten zijn functie als inspecteur der marine, de hoogste militair bij dat legeronderdeel, neer te leggen. Eerder had hij zich al verontschuldigd voor zijn "ondoordachte" opmerkingen en noemde ze een vergissing.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse zaken had eerder vandaag de Duitse ambassadeur op het matje geroepen vanwege de "onaanvaardbare uitspraken van de commandant van de Duitse marine". Een woordvoerder van het ministerie in Kiev waarschuwde dat de uitspraken de westerse pogingen om de situatie te de-escaleren kunnen verzwakken.

Opgelopen spanningen

De commotie rond de Duitse viceadmiraal komt op een gevoelig moment. Rusland heeft meer dan 100.000 militairen samengetrokken bij de Oekraïense grens. Westerse landen zijn bang voor een invasie en hebben Rusland gewaarschuwd voor repercussies als het inderdaad tot een inval komt. Moskou zegt geen aanvalsplannen te hebben, maar zet tegelijkertijd de NAVO onder druk om de activiteiten van het bondgenootschap drastisch te beperken. Ook Schönbach deed de Russische aanvalsplannen af als "nonsens".

STER reclame