Titelhoudster Osaka onderuit tegen Anisimova op Australian Open Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Australian Open krijgt ook bij de vrouwen - bij de mannen ontbreekt immers de na visumperikelen weggestuurde Novak Djokovic - een nieuwe titelhouder. Naomi Osaka, de toernooiwinnares van 2021 en ook 2019, is verrassend in de derde ronde blijven steken. De 24-jarige Japanse verloor met 6-4, 3-6, 6-7 (5-10) van Amanda Anisimova, de nummer 60 van de wereldranglijst.

De vier jaar jongere Amerikaanse is de vrouw in vorm. Ze boekte al haar achtste zege op rij en won op weg naar dit toernooi nog een WTA-titel in Melbourne. In de eerste ronde klopte de sinds kort door succescoach Darren Cahill begeleide tennisster ondanks een set en een break achterstand van Arianne Hartono.

Tegen Osaka, momenteel de nummer 14 op de mondiale tennisladder, liet ze in een hoogstaand duel haar klasse zien. Beide speelsters beukten erop los en dat leverde fraaie rally's op. Anisimova, die in 2019 op Roland Garros de laatste vier haalde, sloeg op 4-5 in de derde set op eigen service twee matchpoints weg en bleek in de supertiebreak iets meer over te hebben. Met name het betere retourneren hielp haar het verschil te maken.

"Ik ben sprakeloos", aldus de winnares na afloop tijdens het interview op de baan. "Ik vind het geweldig om voor jullie te spelen. Soms kan ik tijdens het spelen mijn lach niet onderdrukken. Ik ben zó blij dat ik zo goed heb kunnen spelen."

Barty overtuigt opnieuw

Bij de laatste zestien stuit ze andermaal op een grote naam: Ashleigh Barty, de nummer één van de wereld, die opnieuw een overtuigende zege boekte. De voor eigen publiek spelende favoriet versloeg Camila Giorgi met 6-2, 6-3.

Barty had in de eerste ronde één game afgestaan en in de tweede ronde twee games. Tegen de Italiaanse ging het iets minder soepel, maar in grote problemen kwam de Australische nooit.

Ashleigh Barty EPA

Giorgi, die in 2018 nog tot drie sets was gekomen tegen Barty in Melbourne, sloeg vier dubbele fouten en dat was telkens in de games dat ze gebroken werd. In de eerste set kostten zelfs twee dubbele fouten op rij haar een opslagbeurt.

Barty daarentegen kwam serverend in slechts één game in de problemen. In de eerste set sloeg ze op 4-2 de vier breakpoints allemaal weg. In de tweede set kreeg ze op eigen service maar twee punten tegen.

Tevredenheid bij oud-kampioene Azarenka

Eerder op de Australische dag bereikte ook Viktoria Azarenka de vierde ronde. De 32-jarige kampioene van 2012 en 2013 maakte gehakt van de als vijftiende geplaatste Jelena Svitolina (6-0, 6-2) in een partij die de Wit-Russin tot grote tevredenheid stemde: "Ik speelde erg goed vandaag."

Victoria Azarenka AFP

Ze stuit nu op Barbora Krejcíková. De Roland Garros-kampioene van 2021 won met 2-6, 6-4, 6-4 van Jelena Ostapenko, de Roland Garros-winnares van 2017.

Ostapenko deelde aanvankelijk de lakens uit met haar snoeiharde slagen vanaf de baseline. Na de gewonnen eerste set kwam de Letse in de tweede op 3-1, maar Krejcíková wist het tij te keren.

De Tsjechische kreeg na de tweede set een waarschuwing omdat ze te veel tijd nam bij een toiletpauze. Krejcíková, die beweerde dat dat kwam omdat een ketting van haar gebroken was, liet zich niet afleiden, brak Ostapenko direct en hield die voorsprong daarna keurig vast.

STER reclame