De strijd tussen Feyenoord en Ajax is er altijd, ook al spelen ze niet tegen elkaar. Zo is het een populair gesprekonderwerp in de selectie van tweededivisionist Excelsior Maassluis voorafgaand aan het treffen met Ajax in de achtste finales van de beker.

De spelers kijken massaal uit naar de wedstrijd vanavond in de Johan Cruijff Arena. "Ik kom uit een echte Ajax-familie, maar geef die gasten wel een schop als dat nodig is."

Excelsior Maassluis na de winst op FC Emmen in de vorige ronde van de beker Pro Shots

Excelsior Maassluis-doelman en Feyenoord-fan Jean-Paul van Leeuwen wist wel wat hem te wachten stond toen Ajax uit de koker kwam. Hij werd overladen met berichten.

"Mensen beginnen over Steven Berghuis of zeggen dat ik vooral mijn been moet laten hangen als ik in duel kom met een Ajax-speler. Iedereen wil blijkbaar toch iets tegen je zeggen. Ik zei laatst tegen mijn vrouw: ik word echt als BN'er aangesproken deze dagen."

Ander kaliber

Hoewel er geen supporters mee mogen naar Amsterdam, leeft de strijd met Ajax overduidelijk in Maassluis. Iets wat ook Dogan Corneille merkt, al had de trainer van de Tricolores liever een tegenstander van een ander kaliber gehad.

"ADO of Telstar bijvoorbeeld, en dan thuis. Niet dat je die ploegen zomaar even oprolt, maar dan heb je wel net wat meer kans dan tegen een ploeg als Ajax. In die gedachte was ik overigens een van de weinigen", grinnikt Corneille.

Aan de wedstrijdvoorbereiding lag het bij Excelsior Maassluis in ieder geval niet. Waar de ploeg in Spanje verbleef, vertrok tegenstander Ajax halsoverkop uit Portugal vanwege meerdere coronabesmettingen in de selectie. In die periode deden Corneille en kornuiten ervaring op in hoe een landskampioen te verslaan. Lincoln Red Imps, kampioen van Gibraltar, moest er met 4-3 aan geloven.

"Wij zijn naar Benalmádena geweest. Heerlijke temperatuur, we hebben er lekker getraind en een goede wedstrijd gespeeld. Ik vind het mooi om te zien dat de spelers op zo'n trainingskamp naar elkaar toe groeien", vertelt Corneille.

Bijleren

Het belangrijkste gespreksthema tijdens het trainingskamp? Het duel met Ajax. Niet gek ook, het is misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen voor Excelsior Maassluis. En nog een ander ding: de een kijkt ernaar uit om in het stadion van zijn favoriete club te spelen, de ander om de aartsrivaal schade te berokkenen.

Van Leeuwen: "Ja, er zijn best wat gasten uit onze selectie niet voor Feyenoord. In mijn ogen kan je eigenlijk maar voor één club zijn als je uit deze regio komt. Die andere gasten moeten dus nog behoorlijk wat bijleren."

Dogan Corneille NOS

Een van de gasten die daar volgens Van Leeuwen voor in aanmerking zou komen, is Bram Wennekers, maker van het winnende doelpunt tegen FC Emmen (1-0 zege) in de zestiende finale.

"Ik ben voor Ajax, kom uit een echte Ajax-familie. De wedstrijd wordt speciaal voor mij, je gaat toch tegen gasten spelen die je normaal op televisie ziet en bewondert. Maar ik geef ze wel gewoon een schop als het nodig is", vertelt Wennekers met een glimlach.

De aanvaller baalt dat er geen supporters aanwezig mogen zijn in de Johan Cruijff Arena. "Dit is een pot die je in je leven nooit meer gaat spelen. Mijn vader zei het net nog tegen me, dat hij ervan baalde. Hoewel we dit natuurlijk al aan zagen komen, hoopten we er toch nog op dat er wat publiek bij mocht zijn. Maar helaas."

STER reclame