Kaj de Rooij (links) ontvangt de felicitaties voor zijn 2-1

NAC in beker te sterk voor eredivisionist PEC, effectief NEC klopt Groningen

Eerstedivisionist NAC, in de vorige ronde al te sterk voor FC Utrecht, heeft in het bekertoernooi opnieuw een club uit de eredivisie van zich afgeschud. Dit keer moest hekkensluiter PEC Zwolle eraan geloven in Breda: 2-1.

Ook NEC schaarde zich onder de laatste acht van de KNVB-beker. De Nijmegenaren gingen uiterst effectief om met de weinige kansen en wonnen in het hoge noorden met 2-1 van FC Groningen, dat zichzelf met de uitschakeling tekort deed.

Haye leidt NAC naar zege

PEC Zwolle kwam op bezoek bij NAC al na vijf minuten op voorsprong via een intikker van Mustafa Saymak na goed voorbereidend werk van Eliano Reijnders. De gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Een vlot lopende Brabantse aanval eindigde bij de van Feyenoord gehuurde Naoufal Bannis, die deed waarvoor hij naar Breda was gelokt.

De beste kansen in het vervolg van de eerste helft waren voor de gasten. NAC-verdediger Moreno Rutten redde op de lijn bij een inzet van dichtbij van Siemen Voet en doelman Nick Olij hield tot tweemaal toe Gervane Kastaneer van scoren.

NAC-doelman Nick Olij houdt Gervane Kastaneer van scoren

Thom Haye, ook al aangever bij de 1-1, bediende in het eerste kwartier na rust Bannis tot twee keer toe op maat, maar die verzuimde eerst koppend een hoek uit te zoeken en tikte bij de tweede kans de bal over het Zwolse doel. Aan de andere kant kwam Dion Malone zijn doelman te hulp bij een schot van Reijnders.

De beslissing viel kort voor tijd in het voordeel van de nummer negen van de Keuken Kampioen Divisie. Haye, weer hij, speelde diep op invaller Odysseus Velanas, die met het hoofd teruglegde op Kaj de Rooij. Die liet met een hard schot Kostas Lamprou kansloos: 2-1.

Snelle voorsprong NEC

Calvin Verdonk zette in Groningen het sterk begonnen NEC - de verrassende nummer negen van de eredivisie - na tien minuten op voorsprong door een voorzet van Javier Vet met een beheerste volley in de verre hoek een knap vervolg te geven. De thuisploeg antwoordde met een golf aan aanvallen, die ook tot de nodige kansen leidde.

Zo kopte Paulos Abraham in kansrijke positie naast, slaagde NEC-doelman Danny Vukovic erin een lepe kopbal van Bjorn Meijer uit de korte hoek tikken en wist Ivan Marquéz nog net te voorkomen dat Michael de Leeuw kon uithalen. Op slag van rust kreeg Groningen na een snelle counter alsnog wat het toekwam: De Leeuw schoot hard raak.

Mikkel Duelund (midden) heeft NEC op een 2-1 voorsprong gezet

Meteen na de pauze bracht Abraham zijn aanvoerder opnieuw in stelling, maar De Leeuw kwam niet verder dan een afzwaaier. Een misser met gevolgen, want een minuut later vond Mikkel Duelund aan de andere kant na een één-twee met Vet wel de uiterste hoek: 1-2.

Groningen draaide andermaal de duimschroeven aan en zag een schot van de 18-jarige Meijer gekeerd worden door de twee keer zo oude Vukovic, die ook in de weg lag bij een knal van Tomas Suslov. Veel meer kansen leverden de verwoede pogingen van de thuisploeg echter niet op.