NOS Nieuws

Supermarkten zijn bang voor lege schappen als quarantaine niet wordt versoepeld

Supermarkten willen dat de overheid de regels voor quarantaine verder versoepelt. Brancheorganisatie CBL zegt dat er lege schappen dreigen als dat niet gebeurt. De supermarkten hebben volgens het CBL steeds meer moeite om de roosters rond te krijgen.

"Je kunt niet zomaar iemand van de bakkerijafdeling vervangen door iemand van een andere afdeling", laat CBL-directeur Marc Jansen weten. "Voor specifieke afdelingen heb je specifieke kennis nodig. We gaan echt zien dat schappen leeg beginnen te raken."

Ook zonder booster

Vorige week zijn de regels al versoepeld. Sinds vrijdag hoef je niet meer in quarantaine als je een huisgenoot of nauw contact hebt met corona, als je ten minste een week geleden een boosterprik hebt gekregen of de afgelopen acht weken positief bent getest en geen klachten hebt.

De supermarkten willen nu dat alle supermarktmedewerkers zonder klachten niet in quarantaine hoeven, dus ook als ze ongevaccineerd of ongeboosterd zijn. Het gaat om veel medewerkers, want er werken veel jongeren in supermarkten. De booster is er alleen voor 18-plussers.

Het kabinet zei vorige week al te werken aan specifieke quarantaineregels voor cruciale beroepen. Daaronder valt ook iedereen die werkt aan noodzakelijke processen in de voedselketen, zoals supermarktmedewerkers. Wat de regels worden is nog onduidelijk. Vorige week zei het kabinet wel dat die mogelijk op 21 januari, dus overmorgen, zouden ingaan.

De quarantainemaatregelen hebben altijd al impact gehad, ook al een tijd geleden. In november vertelde dit gezin over hoe de helft van het gezin in quarantaine zat en de andere helft niet:

'De helft van ons zit in quarantaine'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl